Linkovi

Sirija najavila učešće na međunarodnom skupu o Bliskom istoku u Anapolisu


Sirija će učestvovati na predstojećoj konferenciji o Bliskom istoku, u utorak u američkom gradu Anapolisu, saopšteno je danas u Damasku. Vlasti u Damasku će predstavljati pomoćnik šefa diplomatije Fajsal Nekdad, prenele su strane agencije pozivajući se na sirijske medije.

U Anapolisu će u utorak biti održana konferencija o pokretanju zvaničnih pregovora o uspostavljaju palestinske države. Na skupu će osim izraelske i palestinske delegacije i domaćina SAD, učestvovati i predstavnici oko 40 zemalja, uključujući i Siriju i
Saudijsku Arabiju, koje nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Sirija je odlučila da učestvuje na skupu pošto je dobila kopiju dnevnog reda skupa na kojoj se navodi da će se razgovarati i o sirijsko-izrealskom mirovnom procesu i spornom pitanju Golanske visoravne, koju su preuzeli Izraelci 1967. godine. Izraelske vlasti su odmah reagovale na najavu dolaska sirijskih zvaničnika i pozdravile njihov dolazak.

"Izrael na pozitivan način gleda na učešće Sirije na visokom nivou na skupu, koji će biti jasno posvećena izraelsko-palestinskim pitanje, ali će biti otvorena i druga pitanja o miru na Bliskom istoku", izjavio je portparol izraelske vlade Miri Eisin.

XS
SM
MD
LG