Linkovi

Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif doputovao u Lahor posle sedam godina izgnanstva


Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif vratio se u Pakistan posle sedam godina provedenih u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Hiljade njegovih pristalica okupilo se na aerodromu u Lahoru kako bi proslavilo njegov povratak. Navaz Šarif stigao je u svoj rodni grad Lahor, na buran i haotičan doček na aerodromu. Uz novinare i pristalice koje su zakrčile hol za doček putnika, Šarf je izjavio da trenutno stanje u Pakistanu nije dobro za sprovodjenje izbora.

Šarif je zatražio ponovno uspostavljanje demokratije i ponovni izbor Vrhovnog suda u zemlji. Nakon što su ga njegove pristalice na rukama pronele kroz prepuni aerodromski hol, Šarif je ušao u blindirani automobil koji je mu je ustupila saudijska kraljevska porodica kako bi stigao do Durban džamije u Lahoru. Šarif je postao žestoki oponent generala Perveza Mušarafa od kako je on u krvavom državnom udaru svrgnuo sa vlasti Šarifa 1999. godine. Bivši premijer osudjen je na doživotnu kaznu zatvora 2000. godine zbog korupcije i drugih zločina, ali je kazna zatim preinačena na 10 godina izgnanstva iz zemlje.

Iako njegov povratak izgleda da krši tu kaznu, zvaničnici bliski generalu Mušarafu kažu da ne očekuju da on bude uhapšen. Navaz Šarif je imao nameru da se vrati u Pakistan u septembru, ali je vraćen sa aerodroma natrag u Saudijsku Arabiju. Njegova partija je saopštila da je Saudijsko kraljevstvo sada odlučilo da ne učestvuje više u Šarifovom izgnanstvu. Takodje partija je odbacila nagoveštaje da je bivši premijer sklopio dogovor sa generalom Mušarafom. Veruje se da su general Mušaraf i bivša premijerka Benazir Buto sklopili dogovor o podeli vlasti što je njoj omogućilo da se vrati u zemlju u oktobru – dogovor koji, kažu analitičari, podriva njenu reputaciju opozicionog lidera. Portparol Asan Igbal insistira da Šarif ostaje žestok protivnik generalu Mušarafu.

«Kada je Benazir Buto dolazila, nije bilo hapšenja. Svakome je bilo dozvoljeno da je dočeka na aerodromu u Karačiju. Ali sada su postavili barikade i uhapsili su hiljade naših pristalica, što pokazuje da Mušarafov režim nije baš srećan zbog njegovog povratka».

Politički analitičari kažu da bi povratak Šarifa mogao da spreči da bilo koja politička partija osvoji većinu poslaničkih mesta na izborima u januaru. Medjutim, nekoliko opozicionih partija saopštilo je da razmatra mogućnost da bojkotuje izbore. Opozicioni političari registrovali su se za učešće na izborima, ali i dalje razmišljaju da se povuku do 15. decembra ukoliko general Mušaraf ne ispuni njihove zahteve za ukidanjem vanrednog stanja i ponovnog uspostavljanja pravosudja.

XS
SM
MD
LG