Linkovi

Predsedničke biblioteke u Sjedinjenim Državama liče na arhiv ili muzej


Za razliku od tipičnih biblioteka, predsedničke biblioteke u Sjedinjenim Državama više liče na arhiv ili muzej, u kome se čuvaju i stavljaju na uvid javnosti predsednička dokumenta i lični predmeti. Te biblioteke se finansiraju iz privatnih fondova, a njima upravlja nacionalni arhiv. Najnoviji u nizu ovakvih muzeja posvećen je 42. predsedniku SAD, Bilu Klintonu.

Klintonova predsednička biblioteka i muzej najnovija je i najveća ustanova te vrste, kja sadrži preko 75 hiljada eksponata, blizu 2 miliona fotografija i oko 76 miliona strana njegovih dokumenata. Za posetioce je posebno zanimljiva ovalna soba, na drugom spratu, za koju jedan od njih kaže da nije očekivao da će je videti, iako to odavno priželjkuje.

Ta prostorija identična je kopija ovalnog kabineta u Beloj Kući. Džordan Džonson, portparol biblioteke objašnjava,

«Predsednik Klinton voli da se prošeta kroz svoju bilblioteku kad je ovde, a ponekad i da razgovara sa posetiocima. Ovalni kabinet je omiljena prostorija, kako predsedniku Klintonu tako i posetiocima, jer je identična sa originalom, u trenutku kada je izašao iz njega. Siguran sam da mu to budi mnoga sećanja,» kaže Džonson.

Ostale izložbe takođe podsećaju na vreme kada je Klinton bio predsednik - na primer 33 metra dugačak panel na kome su izložena njegova ključna međunarodna i unutrašnja politička dostignuća tokom 8 godina na vlasti. U biblioteci nije izostavljena ni kontraverzna afera sa Monikom Luinski, koja je ostavila vrlo negativnu sliku na predsednika Klintona, zbog čega je u Kongresu bio pokrenut proces za njegov opoziv.

U biblioteci se nalazi i deo posvećen njegovoj muzici. Mnogi posetioci kažu kako znaju da predsednik Klinton ume da svira na saksofonu, ali da nisu znali da on ima tako veliku kolekciju tih instrumenata. Tu su i pokloni koje je Klinton primio u vreme kad je bio predsednik, za šta ova devojčica kaže da bi neke od njih volela da vidi i u svojoj kući.

Klintonova predsednička biblioteka i muzej bave se čak i njegovim detinjstvom, pa su izložene i njegove školske knjižice, crteže i fotografije dok je rastao u Arkanzasu. Biblioteka se nalazi u na obali reke Arkanzas, sa glavnim delom koji se nadnosi iznad vode, što simbolično podseća na Klintonovu kampanju pod nazivom “građenje mosta ka 21. veku”.

XS
SM
MD
LG