Linkovi

Analitičari: Ni posle pete runde nema pomaka u rešavanju statusu Kosova


Analitičari u Beogradu procenjuju da ni posle pete runde pregovora nema pomaka u rešavanju statusu Kosova. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da će pregovaračka trojka izveštaj bazirati na svom predlogu od 14 tačaka i ističee da je Beograd propustio šansu da utiče na izmene tog dokumenta.

“Mislim da je bolje da se beogradski pregovarački tim u Badenu koncentriše na osmu i devetu tačku predloga pregovaračke trojke umesto orazlaganja primera Olandskih ostrva i Hongkonga“, rekao je Janjić.

I član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da predlog od 14 tačaka pregovaračke trojke ostaje ključni osnov za razgovore do kraja ove runde pregovara.
Dok pregovori pod okriljem međunarodne pregovaračke trojke ulaze u završnicu, u Srbiji se i dalje nagoveštava vaninstitucionalno rešavanje problema Kosova. Tako je komandant paravojne formacije koja sebe naziva Garda cara Lazara Hadži Andrej Milić predao pozivnice poslanicima za rat za odbranu Kosova i pozvao ih da pristupe toj organizaciji. On je najavio da će se 28. novembra nenaoružani pripadnici garde okupiti na administrativnom prelazu sa Kosovom kod Merdara gde će osnovati svoj štab. Tim povodom ministar policije Dragan Jočić izjavio je da samozvana Garda neće destabilizovati Srbiju :

“Policija nema informacije o tome da je ta grupacija opasna, rekao je ministar Jocić i istakao da ni u kom slućaju neće dozvoliti bilo kome da napravi neki incident koji bi skupo koštao Srbiju”.

Na pitaje da li ovakva najava može biti loša za Srbiju, šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija kaže da to može da izazove negativne posledice zbog veoma osetljivog trenutka i zato što je svaka takva inicijativa i zveckanje oružjem u ovom trenutku loša poruka.

XS
SM
MD
LG