Linkovi

Eko terapija - pomoć vojnicima i mornarima traumatizovanim u ratu u Iraku


Pojedinačne američke države pokreću sopstvene inicijative za pomoć vojnicima i mornarima traumatizovanim u ratu u Iraku. Odeljenje za vojne veterane, u američkoj državi Vašington, odnedavno koristi rad u prirodi za zalečenje psihičkih rana vojnika i njihov povratak normalnom životu.

Posle jednogodišnje službe na opasnom terenu, u severnom Iraku, 24-godišnji bivši inženjerac, ven Soholt, pokušava da se vrati normalnom životu.

”Kada sam se vratio pokušao sam da se vratim na stari posao. Ali imao sam problem sa spavanjem. Imao sam napade gneva i nisam želeo da budem u blizini drugih ljudi.“

Soholtu je savetovano da se priključi grupi Veterani za konzervaciju prirode, koja nastoji da pomogne vojnicima-povratnicima i istovremeno doprinese očuvanju prirode.

Sa još 24-icom bivših vojnika Soholt radi na rasčišćavanju korita jedne rečice u kojoj se mreste lososi, i pošumljavanju njenih obala kedrovima, žalosnim vrbama i ukrasnim šibljem. Menadžer grupe veterani za konzervaciju prirode, Mark Fišer, naziva to ekoterapijom.

”Kao prvo, umorite se fizički pa nemate vremena da razmišljate o bilo čemu. Drugo, to oslobađa njihov um od svakodnevnih briga. Napolju su, u prirodi za koju čine dobre stvari. Mislim da to deluje ozdravljujuće.“

Grupa Veterani za konzervaciju prirode osnovana je pre dve godine. Ove godine, skupština države Vašington povećala joj je budžet kako bi počela kurseve za osposobljavanje u ekološkim delatnostima. To je omogućilo Svenu Soholtu da napusti posao mehaničara i počne da se dva puta nedeljno bavi šumarstvom.

”Ovde je vrlo tiho i mirno, i dopada mi se to da radim. Znam da više nikada neću biti ista osoba i to sam prihvatio. Ovaj rad mi je pomogao da to shvatim.“

Bivši pomorac, Markus Tejlor, kaže da postoji drastična razlika između vojske i šumarskih poslova:

”Kao prvo, ribe i drveće se ne bore protiv vas. A provesti ovako lep dan u prirodi ispunjava čoveka mirom. Ovo mi je mnogo lepše od nastojanja da se zaštitim od neprijateljske vatre i bombi.“

Svi veterani kažu da im nije lako da se ponovo naviknu na civilni život. Nezaposlenost među njima viša je od ukupne stope nezaposlenosti. Federalna Uprava za pitanja veterana nedano je pokrenula studiju koja bi trebalo da utvrdi koliko ova ekološka terapija zaista pomaže veteranima iz rata da se vrate normalnom životu. U međuvremenu, država Ilinois postala je druga koja je osnovala sopstvenu grupu Veterani za konzervaciju prirode.

XS
SM
MD
LG