Linkovi

Kosovski Srbi zabrinuti zbog eventualnih posledica bojkota proteklih izbora


Anketa sprovedena u srpskim enklavama centralnog dela Kosova pokazuje da Srbi strahuju od posledica bojkota lokalnih i opštih izbora, pre svega zato što je tim činom izgubljena vlast u većinski srpskim opštinama.

Bez obzira na to što su privremene institucije funkcionisale bez srpskih predstavnika u prethodnom periodu, postojale su radne grupe pri skupštinskim odborima putem kojih su predstavnici Srba koji su učestvovali u njihovom radu mogli da deluju, ukoliko dodje do problema sa elektro- ili vodosnabdevanjem u srpskim sredinama.

Nakon što je odziv Srba, prema preliminarnim rezultatima ocenjen neznatnim, postavlja se pitanje ko će braniti njihove interese i rešavati njihove svakodnevne životne probleme.

“Nisam glasao, poslusao sam Beograd a iskreno ne znam sta ću dalje”, kaže Slaviša Perić iz Gračanice, dok njegov komšija Saša Sekulić smatra ”da će kao i do sada, Srbima preostati samostalna borba za goli opstanak”.

Žitelji srpskih enklava uglavnom su bez struje i vode a poruke o funkcionisanju institucija koje se finansiraju direktno iz budžeta Republike Srbije su nejasne.

Predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, čija je partija učestvovala na proteklim izborima smatra da će uprkos bojkotu Srbi zauzeti svoja rezervisana mesta u parlamentu.

Osam srpskih partija, koliko ih je učestvovalo na izborima podeliće 10 rezervisanih mesta za srpsku zajednicu u kosovskoj Skupštini jer tako nalaže Ustavni okvir Kosova.

“Definitivno, Srbi se nadaju da rešenje za njihov opstanak na Kosovu osmisli zvanični Beograd jer su poziv za bojkot poslale srbijanske vlasti”, zaključuje Petrović.

XS
SM
MD
LG