Linkovi

EU i mediteranske zemlje nastoje da spreče ilegalnu imigraciju


Na konferenciji u južnom portugalskim gradu Albufeiri, okupili su se predstavnici zemalja Evropske unije i njihove kolege iz mediteranskih zemalja, kao što su Tunis, Alžir, Egipat, Maroko, Sirija i Turska.

Zemlja domaćin, dala je pitanju ilegalnog useljavanja prioritetan značaj tokom svog šestomesečnog mandata predsedavajućeg Evropske unije, koji se završava krajem ove godine.

Cilj neće biti lak. Više od 100 hiljada ilegalnih imigranta stiže u Evropsku uniju svake godine, preko Mediterana. Hiljade njih ginu u nastojanju da se domognu Evrope.

Kako ukazuje analitičar za pitanja emigracije, Hjugo Brejdi, Evropa i zemlje iz kojih imigranti potiču, ili kroz koje prolaze, vide pitanje useljavanja iz sasvim drugačije perpsektive. Te razlike će najverovatnije biti iznete na konferenciji u Albufeiri.

Obe strane će pristupiti pregovorima iznoseći probleme koji su u međusobnoj vezi. Zemlje EU želi samo visoko kvalifikovane imigrante koji će doprinositi njihovom ekonomskom rastu. One takodje žele da zemlje iz kojih potiču ili kroz koje prolaze ilegalni emigranti, prihvate njihov povratak. ”

Hjugo Brejdi, koji je inače saradnik u Centru za evropske reforme u Londonu, kaže da zemlje mediteranskog područja traže materijalnu pomoć Evrope da bi mogle da se bore protiv priliva imigranata--od kojih mnogi dolaze iz podasharske Afrike. One takođe ukazuju na to da evropske zemlje subvencionišu svoje poljoprivrede, što otežava rast njihovih ekonomija i predstavlja jedan od razloga koji primoravaju ljude da se iseljavaju. Brejdi takođe ukazuje da su i stavovi EU o useljavanju podeljeni.

Postoji ogromna interna napetost. Zato bi nastojanje da se stvori zajednička evropska politka prema useljavanju bio najambiciozniji cilj EU .”

Južnoevropske zemlje žele veću pomoć Evorpske unije u borbi protiv ilegalne imigracije, ističući da suone prva odrednica za mnoge doseljenike. U medjuvremenu, severnoevropske zemlje kritikuju masovne naturalizacije imigranata, kao ona koju je sprovela Španija 2005 godine, kada je legalizovala boravak stotina hiljada doseljenika.

Brejdi kaže da severnoevropske zemlje žele da se u okviru EU sklopi sporazum kojim bi se priznalo da se imigraciona politika bilo koje zemlje članice EU održava na sve ostale zemlje Unije.

XS
SM
MD
LG