Linkovi

U ponedeljak redovan sastanak šefova diplomatija evropskih članica


U ponedeljak se očekuje redovan sastanak šefova diplomatija evropskih članica gde će se, kada je reč o Balkanu, posebna pažnja obratiti na Kosovo, uz poruke zabrinutosti zbog pogoršavanja prilika u BiH.

Ministri će se osvrnuti na izbore na Kosovu i ukupni proces određivanja kosovske budućnosti, s obzirom da Unija ima ozbiljnu ulogu u tome , ulogu koja će sa očekivanom civilnom misijom na na Kosovu, biti još izraženija. Odaje se, s tim u vezi, podrška evopskom predstavniku u međunarodnoj trojki, ambasadoru Išingeru i planu da se proces okonča 10. decembra i konačnim izveštajem trojke generalnom sekretaru UN-a. Samo dan iza ministarskog sastanka, 20. novembra, u Briselu je zakazan novi krug pregovora o Kosovu, gde bi se, kako najavljuju izvori Veća ministara EU, trebali čuti i konkretni predlozi Beograda i Prištine.

U prilog nameri Unije da što pre zaključi otvoreno kosovsko pitanje, ide i izjava slovenačkog premijera, Janeza Janše, od prvog januara predsedavajućeg Savetom ministara, a data tokom njegove nedavne posete Briselu i nakon razgovora sa predsednikom Komisije, Manuelom Barosom:

"Što se tiče Kosova, prvo moramo da čekamo na izveštaj trojke, koji će, mislim, biti poslednji. Dakle, neće više biti odgađanja. Svi želimo da imamo rešenje, koje neće destabilizirati region, što je od najveće važnosti. Ne želimo odgađanja ali želimo i rešenje koje će biti doprinos dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana".

U Briselu je danas najavljeno kako će se ministri baviti i prilikama u BiH - tačnije, neprilikama, jer se u nacrtu ministarskih zaključaka iskazuje ozbiljna zabrinutost produbljivanja političke krize. Uz to se i sa ovog skupa očekuje naglašavanje pune podrške merama i misiji visokog predstavnika, Miroslava Lajčaka- pozivaju se politički lideri i partije da njegove odluke ne samo poštuju, već ih u celosti i primenjuju.

XS
SM
MD
LG