Linkovi

Vašington: Izložba slika i crteža zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Graib


U muzeju Američkog univerziteta u Vašingtonu otvorena je izložba kolumbijskog umetnika Fernanda Botera, koji na slikama i crtežima prikazuje zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Graib, koje su američki vojnici zlostavljali.

Umetnici su svojim radovima oduvek iskazivali svoj revolt protiv ratova i ugrožavanja ljudskih prava. Fernando Botero je naslikao Abu Graib.

«Slike su rezultat besa koji sam osetio kada sam čuoza zlostavljanje u Abu Graibu», kaže Botero.

On nikada nije video fotografije iračkih zatvorenika, već je inspiraciju dobio čitajući novinske članke o zlostavljanju, za koje je kasnije osuđeno sedam američkih vojnika. Izložba se sastoji od 80 slika i crteža, a Botero je celu kolekciju poklonio Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, gde su neki od tih radova bili prvi put izloženi.

«Nikada nisam planirao da prodajem slike. Smatram da bi bilo nemoralno zarađivati novac na bolu drugih ljudi», objašnjava Botero.

On naglašava da sve te slike predstavljaju njegovu osudu nasilja.

«Nadam se da će moje slike zauvek podsećati na nedopustiv momenat u američkoj istoriji, čak i kada novine prestanu da pišu o tome i ljudi o tome prestanu da razgovaraju», kaže Botero.

A kustos Muzeja Američkog univerziteta u Vašingtonu Džek Rasmusen ističe da je Fernando - pored toga što je verovatno najpoznatiji i najuspešniji latinoamerički umetnik - i jedan od najvažnijih umetnika na svetu».

Rasmusen kaže da kombinacija političke poruke i umetničke vrednosti koju radovi nose u sebi, čini ovu izložbu nezaobilaznom. Slike i crteži će biti izloženi u Vašingtonu do kraja godine, a potom se izložba seli u Meksiko.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG