Linkovi

Ferhagen i Jeremić: Sporazum o statusu Kosova od vitalne važnosti


Ministri spoljnih poslova Holandije i Srbije Maksim Ferhagen i Vuk Jeremić složili su se danas u Hagu da je od vitalne važnosti da bude pronadjeno sporazumno rešenje za status Kosova.

"Potpuno se slažem s mojim srpskim kolegom da je apsolutno od sustinske važnosti da imamo sporazumno rešenje i da se izbegnu jednostrani koraci", izjavio je Ferhagen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ministar Jeremić rekao je da se Srbija zalaže za postizanje mirnog, sporazumnog i kompromisnog rešenja i da će pri tome ostati i posle 10. decembra kada će "trojka" EU, SAD i Rusije podneti izveštaj o pregovorima generalnom sekretaru UN.

Šef holandske diplomatije ocenio je da je novi krug pregovora, koji počinje idućeg utorka u Briselu, "od presudne važnosti" i pozvao je Srbiju da konstruktivnim pristupom "aktivno doprinese brzom rešenju".

"Možemo videti i moramo zaključiti da sadašnji stavovi, uključujući i srpski, nisu doveli do proboja. Konstruktivni pristup Srbije problemu Kosova, ali i BiH, od velike je važnosti za stabilnost regiona, izbegavanje jednostranih odluka i pronalaženje sporazumnog rešenja", kazao je Ferhagen.

On je upozorio da "svako prejudiciranje ishoda u ovom trenutku ne doprinosi uspehu pregovora" i naznačio da "obe strane moraju izneti predloge koji su različiti od onih koje su do sada iznosili".

Šef srpske diplomatije Jeremić podvukao je da Srbija veruje da "jedino kompromisno rešenje, prihvaćeno od obe strane, omogućava da nastavimo s izgradnjom evropske budućnosti".

Jeremić je upozorio da bi jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo loš potez i da ne bi donelo regionalnu stabilnost. Prema njegovim rečima, Srbija će u predstojećim pregovorima učiniti sve što može da omogući napredak do 10. decembra, ali da će ostati posvećena traženju kompromisnog rešenja i nakon toga. Razgovorom s ministrom Ferhagenom, Jeremić je završio dvodnevnu posetu Holandiji.

XS
SM
MD
LG