Linkovi

Berlin: Nemci će potrošiti 20 odsto više za božićne kupovine


Gradjani Nemačke nameravaju da za božićne praznike koji se približavaju potroše čak 22 odsto više novca nego prošle godine. Prema rezultatima istrazivanja firme Ernst end Jang, ove godine će u proseku svaki Nemac za božićne poklone potrošiti 246 evra. Ta suma je prošle godine iznosila 203 evra.

Pri tome dva odsto gradjana namerava da za božićne kupovine potroši čak iše od 1.000 evra. Nemački mediji uz dozu humora ukazuju da je podatak da Nemci žele da potroše 22 odsto više novca očito u vezi sa tim što je za skoro istovetni procenat porastao i Dax - indeks vrednosti akcija na nemačkoj berzi.

Popravljanje potrošačkog raspoloženja Nemaca uslovljeno je činjenicom da nemačka privreda doživljava pravi bum proteklkih meseci. Privredni rast iznosiće u ovoj godini 3,2 odsto. Broj nezaposlenih je za godinu dana opao za preko 650.000 na 3,43 miliona u oktobru 2007. Za prvih šest meseci ove godine Nemci su, prema navodima saveznog zavoda za statistiku, uštedeli rekordnih 84 milijarde evra.

Kako pokazuje istraživanje Ernst end Janga, Nemci i ove godine nameravaju da za božićne praznike poklanjaju pre svega knjige, odeću, muzičke i video diskove i tehničke uredjaje. Prošle godine je u predbožićno i božićno vreme ostvaren promet od 68 milijardi evra. Nemačka maloprodaja, bez prodaje automobila, lekova i goriva, imala je u 2006. ukupan promet od 188 milijardi evra.

Ove godine trgovci strahuju samo od on-lajn konkurencije. Već prošle godine je promet u božićnoj trgovini preko Interneta iznosio 4,2 milijarde, a očekuje se da će ove godine biti znatno veći.

Koliko je konkurencija ozbiljna, pokazuje primer nemačkog odeljka internet firme Amazon koja već odavno ne prodaje samo knjige. Uoči prošlog Božića, samo za jedan dan, 18. decembra 2006. je preko nemačkog Amazona poručeno 600.000 artikala, po jedan svakih sedam sekundi.

XS
SM
MD
LG