Linkovi

Nino Burzanadze: Gruzija će ukinuti vanredno stanje u petak 16. novembra


SAD su pozdravile to što će Gruzija idućeg petka ukinuti vanredno stanje koje je uvedeno u zemlji 7. novembra, saopštila je američka ambasada u Tbilisiju.

"Mi pozdravljamo tu meru, Stejt dipartment je vrlo jasno pozivao na ukidanje vanrednog stanja", rekao je portparol ambasade.

Predsednica gruzijskog parlamenta Nino Burdzanadze, bliska saradnica predsednika Mihaila Sakašvilij, danas je saopštila da će vanredno stanje u zemlji biti ukinuto u petak, 16. novembra.

"To je važna vest za medjunarodnu zajednicu i za naše društvo. Nadam se da će posle ukidanja vanrednog stanja naša zemlja nastaviti svoj normalan demokratski proces", dodala je Burdzanadze.

"Demokratija nije sprovedena za jedan dan. Ali sam ubedjena da ćemo učiniti sve da pokažemo svetu da će demokratske vrednosti biti očuvane u ovoj zemlji", dodala je.

Sakašvili je uveo petnaestodnevno vanrednos stanje 7. novembra posle razbijanja opozicionih demonstracija u glavnom gradu Tbilisiju. Hiljade demonstranata predvodjeni koalicijom oko desetak raznorodnih stranaka prethodno su šest dana za redom tražili ostavku predsednika i prevremene izbore.

Sakašvili je 8. novembra zakazao prevremene predsedničke izbore za 5. januar iduće godine.

XS
SM
MD
LG