Linkovi

Nikola Špirić: Bosna i Hercegovina kao laboratorija za eksperimente


Predsedavajući Saveta ministara BiH u ostavci Nikola Špirić postavio je poslanicima u Parlamentu BiH pitanje da li je BiH mini laboratorija za razne projekte medjunarodne zajednice.

Špirić je u Sarajevu na sednici Parlamenta BiH kazao da je podneo ostavku jer je verovao da će to biti razlog da počne da se govori o trenutno teškoj situaciji u kojoj se nalazi BiH i da se potraži izlaz iz krize. On je ocenio da se BiH nalazi u teškoj situaciji i da postoji mogućnost da se kriza produbi.

"Jedino što sam mogao učiniti u takvoj situaciji je da ne dolivam ulje na vatru i da Savet ministara izvučem iz šizofrene realnosti", rekao je Špirić.

Podsetio je da je Savet u proteklih 10 meseci doneo mnoge odluke, predloge zakona, pravilnike, da su potpisani brojni medjunarodni ugovori, kao i da je u najtežim uslovima Savet dao maksimum.

Špirić je ocenio da politička kriza u BiH traje od 19. oktobra, "kada je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak doneo zakon o funkcionisanju Saveta ministara BiH". Dodao je da takvu odluku doživljava kao nepoštovanje države BiH i funkcije koju je obavljao.

"U svim obraćanjima medjunarodnoj zajednici govorio sam - ne govorite umesto nas i ne radite umesto nas već nas terajte da radimo i razgovaramo", rekao je Špirić.

On je istakao da je medjunarodim predstavnicima u februaru ove godine ukazivao na preteranu zavisnost domaćih političara o medjunarodnoj zajednici. "Takodje, upozoravao sam da domaći lideri neće biti motivisani za razgovor ako znaju da će medjunarodna zajednica donositi odluke umesto njih. Pozivao sam na dijalog, toleranciju i razum kojeg nije bilo. Što sam više molio za dijalog, to sam bio više zaobilažen od strane medjunarodne zajednice", rekao je Špirić.

Odluku visokog predstavnika o radu Saveta ministara BiH nazvao je odlukom "koja nikome ne pomaže, već uzbuduje duhove i preti da izbriše sav dosadašnji trud" zbog date mogućnosti preglasavanja prilikom donošenja odluka i zakona u vladi. Špirić je rekao da je Lajčak tu odluku doneo dok je on boravio u Vašingtonu, i da ga kao premijera nije ni konsultovao pre toga.

Špirić je još postavio pitanje - za koga rade sigurnosne agencije u BiH i kome su one od 19. oktobra, od kada traje kriza u BiH, dostavile inforamcije o trenutnom stanju u državi. "Plašim se da su te informacije otišle pojedinim ambasadorima", rekao je premijer BiH u ostavci.

On je takodje istakao da problem Kosova ne sme "zapljuskivati BiH" izrazivši zabrinutost za budućnost BiH.

Zlatko Lagumdžija: Ne prihvatam sukob s Lajčakom

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu Zlatko Lagumdžija ocenio je da je Nikola Špirić poslanike "pozvao na sukob sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom kao simbolom medjunarodne zajednice".

"Ja sam protiv toga. Jer vi kada pozivate Špirića da ostane, vi ga pozivate protiv medjunarodne zajednice", rekao je Lagumdžija u Parlamentu BiH u Sarajevu, posle Špirićevog obraćanja poslanicima.

Lagumdžija je ocenio da medjunarodna zajednica treba da ostane u BiH i "sanira situaciju u državi", i dodao da se gradjani BiH danas plaše povratka na 1992. godinu i rata.

"Parlament BiH danas treba gradjanima da poruči da neće biti rata i da neće dozvoliti podelu zemlje, da neće biti pokušaja dominacije bilo kojeg naroda i novog genocida", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da poslanici u Parlamentu odbacuju i da razgovaraju o pitanju "hoće li opet biti rata u BiH, a posebno odbacuju da daju odgovor na to pitanje".

Lagumdžija je takodje pozvao poslanike u Parlamentu BiH da se izjasne hoće li podržati ubuduće medjunarodnu zajednicu da uradi "ono što političari u BiH nisu u stanju da urade".

Predsednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) i poslanik u Parlamentu BiH Suleman Tihić, pozvao je Špirića da povuče odluku o ostavci i nastavi da predsedava državnom vladom.

XS
SM
MD
LG