Linkovi

Srđan Đurić: Rezoluciji 1244 nijednom rečju ne pominju odnos dve nezavisne države


Zvanični Beograd reagovao je povodom najava da bi posrednička trojka mogla da na narednoj rundi pregovora o Kosovu iznese konkretne ideje, među kojima i mogućnost da budući odnosi Srbije i Kosova budu inspirisani odnosima dve Nemačke po sporazumu iz 1972. godine.

Portparol premijera Srđan Đurić izjavio je da rešenje budućeg uređenja Kosova ne može biti inspirisano tim modelom jer se u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN nijednom rečju ne pominju odnosi između dve nezavisne države. A portparol premijerove partije, Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da Srbija ne može prihvatiti bilo kakvu misiju Evropske unije na Kosovu koja nije rezultat rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je, ukoliko zvanični Beograd ne najavljuje blokadu pregovaračkog procesa, realno očekivati da pregovaračka trojka 10. decembra ima razrađeni papir o ponuđenih 14 tačaka koji može biti osnova za novu Rezoluciju Saveta bezbednosti :

"Onda je moguće da rezolucija bude doneta u januaru, a da misija bude zamenjena u junu, rekao je Janjić ."

Govoreći o bezbednosnoj situaiciji, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić ocenio je da je :

"Srbija pritisnuta i da je čudno da se pitanje u vezi sa Republikom Srpskom i BiH otvara istovremeno sa rešavanjem statusa Kosova."

A načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i komandant KFOR-a Ksavier de Marnak saglasili su se da je bezbednosna situacija duž administrativne linije sa Kosovom pod kontrolom i izrazili uverenje da će se dosadašnji oblik saradnje zasnovan na međusobnom poverenju nastaviti i ubuduće.

XS
SM
MD
LG