Linkovi

Jednostavan test krvi mogao bi da ustanovi Alchajmerovu bolest!


Najčešći oblik demencije je Alchajmerova bolest, koja pogadja najmanje 18 miliona ljudi širom sveta. To je glavni poremećaj medju starijima, čija većina sada živi u razvijenim zemljama, a za koji za sada ne postoji tretman.

Medjutim, postoji nada da bi jednostavan test krvi mogao da ustanovi ko bi mogao da oboli od ovog poremećaja mozga u budućnosti.

Alchajmerova bolest postepeno oštećuje memoriju, razmišljanje,ponašanje i emocije. Da li biste želeli da budete sigurni da ćete se suočiti sa tom bolešću kasnije u svom životu?

«Ako nema leka za to trenutno, šta je smisao saznanja,»?

Ali za mnoge druge, moglo bi da bude vredno saznanje da običan test krvi može da predupredi simptome bolesti više od šest godina pre nego što se pojavi. Istraživač Alchajmeove bolesti Markus Bridžgi i njegove kolege na univerzitetu Stenford u Kaliforniji proučavali su najavne proteine u ćelijama krvne plazme. Oni su zatim uporedili promene u načinu na koji ćelije medjusobno komuniciraju i promene u mozgu koje su se pojavile zbog Alchajmera. Naučnici kažu da je rezultat testa 90 odsto pouzdan. Doktor Lenart Muki sa univerziteta Kalifornije u San Francisku veruje da studija otvara ideje za buduće istraživanje.

«Ono što je studija pokazala veoma jasno je da mozak komunicira sa ostatkom tela veoma aktivno. Toliko toga što se dešava u mozgu može da se odrazi u promenama u plazminim proteinima,» kaže doktor Muki.

Doktor Ronald Pitersen sa Mejo klinike u Ročesteru u Minesoti ističe da test krvi daje pacijentima nadu za budućnost.

«Možemo da savetujemo ljude. Možemo da ih naučimo i možda možemo da napravimo neke promene u njihovom životnom stilu. Medjutim, stvarni potencijal za test kao što je ovaj je kada razvijemo terapije koje mogu da promeme bolest i već sada se neki lekovi ispituju,» kaže doktor Pitersen.

Trenutno, lekari koriste klinička sredstva – kao što je testiranje memorije – kako bi ustanovili subjektivnu dijagnozu Alchajmerove bolesti. Bolest ne može da bude potvrdjena osim autopsijom posle smrti. Medjutim, jednostavni test krvi mogao bi možda da pruži pacijentima i njihovim porodicama neko vreme da se pripreme za ono što sledi.

XS
SM
MD
LG