Linkovi

Pakistanska opoziciona liderka Benazir Buto sprečena da izadje iz svoje kuće


Pakistanska opoziciona liderka Benazir Buto i dalje je izolovana u svojoj kući u Islamabadu, jer je policija sprečava da se pridruži za danas zakazanom mitingu protiv predsednika Perveza Mušarafa, koji je trebalo da se održi u Ravalpindiju.

"Vlada je paralizovana", vikala je Buto preko megafona svojim pristalicama, koji su bili iza bodljikave žice.

Dva autobusa i jedan oklopni transporter su blokirali put koji vodi do njene kuće.

"Ako Mušaraf ponovo uvede vladavinu Ustava, napusti funkciju šefa generalštaba i raspiše izbore za 15. januar, onda će sve biti u redu", rekla je Buto i dodala da će nastaviti da se suprotstavlja Mušarafu, sve dok ne prihvati njene zahteve.

Policija je bacila suzavac na demonstrante u Ravalpindiju, gde je Buto planirala da održi miting i bodljikavom žicom ogradila to mesto. Ministar železnice i bliski Mušarafov saradnik Šeik Rašid Ahmed kaže da je ograničavanje kretanja Benazir Buto samo privremeno i ima za cilj da je zaštiti od mogućih samoubilačkih napada, u šta spada i zabrana odlaska u Ravalpindi.

Buto je još ranije najavila da i 13. novembra planira sa svojim pristalicama masovnu šetnju iz Lahora do Islamabada, gde će održati mirne demonstracije protiv Mušarafa. Portparol ministra unutrašnjih poslova je rekao da je 2.500 ljudi pritvoreno od kada je prošle subote Mušaraf uveo vanredno stanje, mada je Pakistanska narodna partija Benazir Buto objavila da je 5.000 njenih pristalica privedeno prethodnih dana.

XS
SM
MD
LG