Linkovi

Analitičari: Pakistan ima neznatne šanse da ponovo uspostavi demokratiju


Posle odluke predsednika Perveza Mušarafa da suspenduje Ustav i proglasi vanredno stanje, širom Pakistana se nastavljaju demonstracije. Južnoazijski analitičari međutim tvrde da su neznatne šanse da pakistanska vlada promeni taj kurs, vrati se na put demokratije i održi opšte izbore naredne godine.

Predsednik Buš i drugi zapadni lideri traže od predsednika Mušarafa da se povuče sa položaja komandanta armije i održi važne parlamentarne izbore u januaru, kako je prvobitno zakazano. Vlada generala Mušarafa se juče sastala da razmotri rokove za izbore, ali pakistanski funkcioneri kažu da nije doneta nikakva odluka o eventualnom odlaganju izbora. Danijel Marki, viši naučni saradnik i specijalista za južnu Aziju u Savetu za odnose sa inostranstvom, kaže da general Mušaraf ima još vremena da vrati Ustav i ukine vanredno stanje.

«Nadamo se da će i dalje moći da se održe izbori u januaru ili februaru, ali će biti potrebno da svi ulože herojske napore da bi se ukinulo vanredno stanje i zemlja vratila na pravi put. Izgledi za to su svaki dan sve manji.»

Američki funkcioneri razmatraju da li je Islamabad prekršio bilo kakve američke zakone ili principe, što bi zahtevalo da Vašington prekine finansijsku pomoć toj zemlji koja od 2001. godine iznosi blizu deset milijardi dolara, uglavnom vojne pomoći. Vendi Čemberlen, predsednica Instituta za Bliski istok i bivša američka ambasadorka u Pakistanu, kaže da bi administracija predsednika Buša trebalo da bude selektivna ukoliko odluči da prekine pomoć, da ta odluka ne utiče na pakistanski narod i borbu protiv terorizma. Danijel Marki iz Saveta za odnose sa inostranstvom kaže da bi administracija predsednika Buša trebalo da traži konkretne rokove za ponovno uspostavljanje demokratskih institucija. Premda advokati, novinari i pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava, demonstriraju protiv Mušarafovih akcija, vodeće političke stranke u zemlji su relativno tihe i bez komentara. Predsednikov najozbiljniji protivkandidat, bivša premijerka Benazir Buto, još nije uhapšena i slobodno se kreće po zemlji. Ona je kritikovala predsednikovo proglašenje vanrednog stanja, ali još ne traži od članova svoje Pakistanske narodne stranke da izađu na ulice. Bivša ambasadorka Vendi Čemberlen kaže da bi Benazir Buto i general Mušaraf još mogli da sklope politički savez.

«Benazir Buto je liderka Pakistanske narodne stranke. To je najveća stranka u Pakistanu. Ona predstavlja mnoge stanovnike ruralnih oblasti Sing i Pandžab. Njena stranka će biti važna na bilo kojim izborima u pogledu formiranja koalicije za izbor premijera i kasnije predsednika. Zbog toga Mušaraf mora da razgovara sa njom.«

Analitičari smatraju da će Benazir Buto, barem kratkoročno, verovatno saradjivati sa Mušarafovom vladom u nastojanju da se ponovo odrede rokovi za izbore. Analitičari takodje kažu da bivša premijerka strahuje od mogućih masovnih uličnih protesta, jer joj dalja destabilizacija zemlje u ovom trenutku nije u interesu.

XS
SM
MD
LG