Linkovi

Ruska Duma suspendovala Sporazumu o konvencionalnom naoružanju


Donji dom ruskog parlamenta, tajnim glasanjem suspendovao je učešće zemlje u Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi, koji se smatra glavnim elementom evropske bezbednosti.

Ruska Duma je sa 418 glasova za i nijednim protiv glasala za suspenziju učešća u Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi. Ta odluka potvrdila je plan o suspenziji koji je u julu obelodanio predsednik Vladimir Putin, kao odgovor na nameru Sjedinjenih Država da izgrade odbrambeni raketni sistem u Centralnoj Evropi. Vašington je saopštio da je taj sistem planiran kao odbrana od Irana, ali Moskva to vidi kao pretnju sopstvenoj bezbednosti. Sporazum o konvencionalnom naoružanju su 1990. godine potpisali NATO savez i Sovjetski Savez, ograničavajući time broj konvencionalnih oruđa, kao što su tenkovi i borbeni avioni. Medjutim, raspad Sovjetskog Saveza promenio je evropsku vojnu ravnotežu i Rusija sada želi da prilagodi taj ugovor u skladu sa njenim trenutnim bezbednosnim potrebama. Međutim, zemlje članice NATO-a kažu da Rusija prethodno mora da ispuni svoje obaveze prema istanbulskom samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, održanom 1999., o povlačenju svojih vojnih snaga iz bivših sovjetskih republika Moldavije i Gruzije. Rusija tvrdi da njene trupe u tim zemljama služe kao čuvari mira. U obraćanju poslanicima, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Kisliak naznačio je baltičke zemlje kao još jedan razlog za zabrinutost Rusije.

Ulaskom baltičkih zemalja u NATO, na našim granicama pojavio se problem sive zone, jer te zemlje nisu pokrivene ni jednim sporazumom o kontroli naoružanja, rekao je Kisliak.

Ruski zvaničnici kažu da bi najnovija odluka Dume mogla da bude promenjena ukoliko zemlje članice NATO-a ratifikuju revidiranu verziju Sporazuma o konvencionalnom naoružanju. Neke zapadne zemlje zabrinute su da bi povlačenje Rusije iz tog sporazuma moglo da izazove zategnutost i podstakne novu trku u naoružanju. Medjutim, vojni analitičar iz Moskve, Pavel Felgenhauer, kaže da je takva trka malo verovatna zato što, prema njegovom mišljenju, Ruska vojna industrija nije u stanju da proizvodi veće količine oružja. Felgenhauera zabrinjava da bi suspenzija Sporazuma mogla da vodi ka većoj tajnosti u Evropi.

Felgenhauer kaže da inspekcije, pravovremena upozorenja, saopštenja i sve ostalo što podrazumeva transparentnost od Atlantskog okeana do Urala, više neće postojati.

Odluku Dume da suspenduje Sporazum o konvencionalnom naoružanju mora da potvrdi Gornji dom parlamenta i da je potpiše predsednik Putin. Očekuje da će to biti učinjeno. Suspenzija bi trebalo da stupi na snagu 12. decembra, ali predsedniku Putinu je dato ovlašćenje da promeni odluku.

XS
SM
MD
LG