Linkovi

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf najavio da će izbori biti održani sredinom februara


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je najavio da će nacionalni izbori biti održani pre 15. februara. Mušaraf je takođe obećao da će podneti ostavku na položaj glavnokomandujućeg armije, ali njegovo odbijanje da postavi specifičan datum za tu ostavku neće smiriti njegove kritičare:

Nacionalni izbori su zakaani za početak januara, ali je Mušaraf rekao novinarima da bi zbog teškoća oko zakazivanja izbori mogli biti odloženi. On je obećao da izbori neće biti odloženi za godinu dana, kao što tvrde neki kritičari.

«Izbori u Pakistanu moraju biti održani najkasnije 15. februara 2008.»

Mušaraf je takođe rekao da će podneti ostavku na položaj glavnokomandujućeg armije, ali nije bilo jasno kada će to učiniti. Mušarafov nezvanični predsednički reizbor prošlog meseca još nije odobrio Vrhovni sud, koji razmatra da li on može da se kandiduje za predsednika dok je još na položaju glavnokomandujućeg armije. Mušaraf je u subotu raspustio Vrhovni sud i stavio nekoliko sudija tog suda u kućni pritvor. On kaže da sada čeka da novopostavljeni sud, čije su mu sudije više naklonjene, da odobre izbornoj komisiji da potvrdi rezultat izbora.

«Kada oni potvrde tu odluku, položiću zakletvu na položaj predsednika i skinuti uniformu kao što sam i rekao pre dva meseca.»

Bivša premijerka Pakistana Benazir Buto vrlo brzo je odbacila Mušarafovo saopštenje, rekavši da je on prekršio slična obećanja u prošlosti.

«Želimo da bude određen datum za izbore. Kao i datum kad će general Mušaraf napustiti vojni položaj. On je isto tako 2004. godine rekao da će skinuti uniformu i nikada to nije učinio.»

Benazir Buto je rekla da želi da general Mušaraf podnese ostavku na položaj glavnokomandujućeg armije do 15. novembra. Mušarafova vlada je pod sve većim pritiskom Sjedinjenih Država i domaćih kritičara da ponovo uspostavi ustav i ukine vanredno stanje. Stranka Benazir Buto planira da sutra održi masovne proteste u Ravalpindiju protiv vanrednog stanja i suspenzije ustava. Takvi skupovi su zabranjeni u skladu sa vanrednim stanjem i policija kaže da neće dopustiti da se te demonstracije održe. Šef policije u Ravalpindiju je takođe rekao da funkcioneri imaju informacije da će bombaši samoubice pokušati da izvrše napade na tim protestima. Benazir Buto, međutim, insistira da će skup biti održan kako je i planirano.

XS
SM
MD
LG