Linkovi

Optužba: Vojislav Šešelj odgovoran za masovna ubistva u BiH


Tužiteljka Kristina Dal tvrdila je danas, u završnom delu uvodne reči na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, da će dokazati da je on odgovoran za masovna ubistva Muslimana širom BiH 1992. godine.

Šešelj je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

Dalova je naznačila da je početkom rata Šešelj - u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata uspostavljanja proširene srpske države - slao u BiH dobrovoljce koji su učestvovali u proterivanju i ubijanju stotina muslimanskih civila u opštinama Zvornik, Bijeljina Bosanski Šamac, Mostar, Nevesinje i na području Sarajeva.

Tužiteljka je najavila da će svedoci potvrditi da su "šešeljevci" učestvovali u ubistvu više od 300 civila na tri lokacije kod Zvornika u maju 1992, pošto su sa drugim srpskim snagama nasilno preuzeli grad. Po njenim rečima, Šešelj je prethodno, u aprilu 1992, u Malom Zvorniku rekao da će "očistiti Bosnu od pagana i pokazati im put na istok".

"Šeselj se kasnije hvalio efikasnošću svojih dobrovoljaca u Zvorniku...Prema žrtvama je postupljeno izuzetno brutalno samo zato što nisu bile Srbi", kazala je Dalova.

Ona je, kao primer Šešeljevih zločina, navela ubistvo oko 200 nesrba u Mostaru i Nevesinju u junu 1992, kao i zlodela nad muslimanskim civilima na području Sarajeva 1993. Šešelj je prethodno i ta mesta lično obišao i govorio pristalicama, napomenula je Dalova.

Kao vođe dobrovoljaca SRS koji su činili zločine, tužiteljka je navela imena Srećka Radovanovića zvanog Debeli, Mirka Blagojevića, Branislava Vakića i drugih, podvlačeći da su svi bili bliski Šešelju koji ih je kasnije unapredio u "četničke vojvode".

Zastupnica optužbe završila je uvodnu reč, a sutra će, u nastavku suđenja, svoju izjavu dati optuženi Šešelj. On je najavio da će izjava trajati četiri sata. Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 24. februara 2003. godine.

XS
SM
MD
LG