Linkovi

Oficir Vojske Crne Gore Ilija Brčić i dalje u ekstradicionom pritvoru u Rimu


Oficir Vojske Crne Gore Ilija Brčić i dalje je u ekstradicionom pritvoru u Rimu i postupak njegovog izručenja Hrvatskoj neće ići brzo, izjavio je agenciji Beta direktor Direkcije za konzularne poslove Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Željko Stamatović.

On je rekao da se preduzimaju sve diplomatske mere kako bi se utvrdila osnovanost naloga za hapšenje i rešila trenutna situacija.

Kapetan bojnog broda Brčić upućen je u Italiju radi učestvovanja u vežbi združenih snaga NATO-a, a zadržan je na osnovu naloga za hapšenje koji su izdale vlasti Hrvartske.

Brčićev advokat Goran Rodić je rekao da je crnogorski oficir u Hrvatskoj osudjen u odsustvu na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i da će morati da počne da izdržava kaznu. Rodić je dodao da Brčiću sada jedino preostaje da traži ponovni sudski postupak i da tako pokuša da dokaže svoju nevinost.

Crnogorsko Ministarsrvo odbrane tvrdi da nije rasplagalo zvaničnom informacijom da je Brčić bio na poternici Hrvatske. U Ministarstvu odbrane agenciji Beta je rečeno da je od Hrvatske ranije traženo da saopšti da li se neko od pripadnika Vojske CG nalazi na spisku odoba osumnjičenih za ratne zločine, ali da takva informacija nije dobijena.

Kako je objašnjeno, prema podacima dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Brčić se nalazi na spisku osoba koje su u Hrvatskoj osudjene za ratne zločine. "To, medjutim, nije zvanična informacija", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu odbrane CG.

Županijski sud u Splitu je prema podacima Veritasa 1993. godine Brčića osudio na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv stanovništva.

XS
SM
MD
LG