Linkovi

Crnogorski oficir zadržan na rimskom aerodromu


Kapetan bojnog broda crnogorske Vojske Ilija Brčić zadržan je na rimskom aerodromu na osnovu naloga za hapšenje hrvatskih vlasti “zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva”, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Ministarstvo odbrane navelo je da je od Ambasade Crne Gore u Italiji obaviješteno da je Brčić, koji je i načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu crnogorske Vojske, u nedjelju uveče zadržan na aerodromu u Rimu.

Generalštab Vojske Crne Gore odredio je Brčića da, na poziv združene komande NATO-a iz Napulja, kao član delegacije MO, učestvuje na vojnoj vježbi.

Ministarstvo odbrane i državni organi Crne Gore nisu znali da je za kapetanom bojnog broda crnogorske vojske Ilijom Brčićem Hrvatska izdala nalog za hapšenje, jer takvu informaciju nisu dobili iz te zemlje, kazao je danas ministar odbrane Boro Vučinić.

On je istakao da do sada MO nije dobilo odgovor od zemalja u okruženju o eventualnim presudama protiv vojnih lica iz Crne Gore, pa nije raspolagalo podatkom da je neko od aktivnih oficira Vojske Crne Gore počinio neko kažnjivo djelo.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica kazala je danas da je za zadržavanje crnogorskog oficira Ilije Brčića u Rimu, po nalogu hrvatskog tužilaštva, saznala iz medija.

Medenica je kazala da je naknadno, u telefonskom razgovoru, od glavnog tužioca Hrvatske Mladena Bajica dobila podatak da je Brčić 1993. godine u Splitu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv stanovništva.

Spska lista je izričita da je crnogorska vlast svjesno žrtvovala Brčića, poslavši ga u Italiju.

Za demokratsku Crnu Goru je sramota da joj rukovodeće ljude hapse čim se zateknu na tlu Evropske Unije, ocijenjeno je danas iz Pokreta za Promjene.

Demokratska srpska stranka ocijenila je da hapšenje Ilije Brčića predstavlja prvorazredan skandal koji najviše govori o reputaciji Crne Gore, pozivajući crnogorske vlasti da pruže svu, posebno pravnu, pomoć kapetanu bojnog broda.

Direktor Direkcije za konzularne poslove crnogorskog Ministarstva inostranih poslova Željko Stamatović kazao je da postupak ekstradicije kapetana Ilije Brčića Hrvatskoj neće ići brzo, navodeći da se preduzimaju sve mjere da bi se utvrdila osnovanost naloga za njegovo hapšenje.

XS
SM
MD
LG