Linkovi

U severnom Iraku kurdski pobunjenici oslobodili osam turskih vojnika


U severnom Iraku je oslobođeno osam turskih vojnika koje su prošlog meseca kidnapovali pripadnici Radničke partije Kurdistana. Oslobađanje vojnika usledilo je dan pošto je iračka vlada obećala da će progoniti lidere kurdskih gerilaca, odgovorne za upade u Tursku, u nastojanju da odvrate veću intervenciju turske vojske.

Visoki zvaničnik Radničke partije Kurdistana, Abdul Rahman Čaderči, saopštio je da su vojnici oslobođeni danas. Čaderči je odbio da navede gde su vojnici oslobođeni, ali je dodao da su u dobrom zdravstvenom stanju i da su pušteni bez bilo kakvog otkupa ili postavljanja uslova.

Turska je rasporedila 100 hiljada vojnika na granici sa Irakom i zapretila da će krenuti u akciju protiv pripadika Radničke partije Kurdistana, ukoliko iračka vlada i Sjedinjene Američke Države ne budu preduzele ništa da ih suzbiju. Turske vlasti žele da lideri Radničke partije Kurdistana budu uhapšeni i da budu zatvoreni logori u severnom Iraku koje oni koriste kao baze za upade na teritoriju Turske.

Predstavnica za štampu Radničke partije Kurdistana izjavila je, međutim, da će, ukoliko Turska napadne baze tu iračkim planinama na severoistoku zemlje, borci Radničke partije Kurdistana "dati Turcima lekciju koju neće zaboraviti". Sozdar Avesta, članica političkog biroa Radničke partije Kurdistana, rekla je da uprkos međunarodnom pritisku, ta grupa neće odustati od svoje dugogodišnje oružane borbe protiv Turske.

"Mi se borimo za oslobođenje kurdskog naroda, za naš identitet, jezik i legitimno pravo na samoopredeljenje", rekla je Avesta.

Ova izjava usledila je u trenutku kada su zvaničnici iz Iraka i SAD na međunarodnom skupu u Istanbulu obećali da će pokušati da zaustave napade snaga Radničke partije Kurdistana na tursku vojsku na jugoistoku Turske.

Radničke partije Kurdistana je prije 23 godine pokrenula borbu čiji je cilj da jugoistočna Turska, naseljena mahom Kurdima, dobije samostalnost. Turska vlada je pojačala pritisak na vlasti u Bagdadu da deluju protiv članova Radničke partije Kurdistana, pošto su oni ubili najmanje 12 turskih vojnika, a kidnapovali osam u napadu na turski vojni punkt prošlog meseca. Vlasti u iračkom kurdskom autonomnom regionu na severu Iraka, su juče u gradu Sulajmaniji zatvorile sedisste Partije kurdskog demokratskog rešenja, organizacije koja je, navodno, bliska gerilcima Radničke partije Kurdistana. Turska je zatražila zatvaranje te kurdske partije, tvrdeći da iza nje zapravo stoji Radničke partije Kurdistana.

XS
SM
MD
LG