Linkovi

Da li biste radije kupili Porše 911 ili podmornicu? Cena je ista!


Cena je ista - oko 130 hiljada dolara. Istina, sa poršeom biste mogli da steknete mnoge prijatelje suprotnog pola, ali sa podmornicom biste mogli izbliza da istražujete svet dostupan samo odabranima.

Holandska firma Ju bout vorks gradi i prodaje male podmornice Si-kvester, sa jednim ili dva sedišta,duge svega metar i 80 santimetara i teške nešto više od jedne tone, koje mogu da zarone do dubine od 50 metara. Što je najvažnije, za ove podvodne skutere nije neophodna nikakva druga ronilačka oprema, pa čak ni ronilačko odelo. Unutrašnji pritisak je uvek isti kao na površini pa nije potrebna ni dekompresija. Podmornice liče na šolju za belu kafu, zatvorenu odozgo, dok se glava ronioca nalazi u kupoli od providne plastike, što omogućava vidljivost od 360 stepeni.

Olovni akumulatori napajaju tri električna motora koji okreću elise za lako i brzo manevrisanje. Upravljanje je pomoću džojstika. Podmornice su, naravno, opremljene raznim sigurnosnim uređajima i radiovezom sa površinom. Maksimalna brzina je ispod tri nautičke milje na sat, a pod vodom može da se ostane do tri sata, iako je zaliha kiseonika dovoljna za 36 sati. Naravno, poželjno je da na površini postoji neko veće plovilo sa roniocima - za svaki slučaj. Proizvođači kažu da najviše interesovanja očekuju od istraživačkih instituta i od turističkih operatera.

XS
SM
MD
LG