Linkovi

Gejts: Elitne snage revolucionarne garde – Kuds – pružaju pomoć šiitskim pobunjenicima u Iraku


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts veruje da iranski lideri znaju za pomoć koju elitne snage revolucionarne garde – Kuds – pružaju šiitskim pobunjenicima u Iraku. On je potvrdio i da je predsednik Irana obećao da će pokušati da zaustavi snabdevanje oružjem i druge vrste pomoći.

Na konferenciji za novinare u utorak, sekretar za odbranu Gejts rekao je da veruje da iranski lideri ajverovatnije imaju informacije o pomoći koju elitne snage revolucionarne garde šalju šiitima u Iraku.

«Vođstvo elitnih snaga revolucionarne garde svakako zna za to, a najverovatnije je da je u to upućen i iranski vrhovni vođa, ajatola Hamenei.»

Gejts je izjavio da veruje da lideri Irana imaju informacije o oružju koje se šalje Iraku iako za to nema konkretan dokaz. Admiral Majk Malen, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga je na to dodao:

«Iako ni ja nisam video konkretan dokaz, ne znam kako bi tako nešto moglo da im promakne»

SAD već duže vreme optužuju Iran da snabdeva iračke šiite materijalom za pravljenje bombi velike jačine koje mogu da unište oklopna vozila. Američki zvaničnici su odbili da kažu da li su iranski lideri uključeni u tu akciju, dok Iran negira optužbe.

Sekretar Gejts je komentarisao i članak koji je objavljen pre mesec dana u Los Andjeles Tajmsu u kome je navedeno da je komandant američkih snaga u Iraku, General Dejvid Petreus rekao da je iranski predsednik obećao iračkom premijeru da će obustaviti slanje oružja, obuku i novac koji su namenjeni za pomoć šiitima u Iraku.

«Koliko sam ja razumeo, oni su ponudili takve garancije, ali ne znam da li im se može verovati.»

Gejts je dodao da je još uvek rano reći da li Iran ispunjava svoja obećanja.

XS
SM
MD
LG