Linkovi

OpenSecrets.org četvrti put osvojio nagradu za najbolji politički vebsajt


Iako do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama preostaje još više od godine, predizborna kampanja je uveliko u toku. A glasači više nego ikada koriste internet kako bi se informisali o kandidatima, njihovim političkim stavovima i finansiranju njihovih kampanja.

«OpenSecrets.org je internet verzija projekta na kojem Centar za odgovornu politiku radi oko 20 godina, a koji istražuje ko i koliko inansira američke političare i šta finansijeri dobijaju zauzvrat.»

Masi Rič, predstavnica sajta OpenSecrets.org kaže da organizacija dobija informacije od vladinih agencija koje prikupljaju ovakve podatke. Na vebsajtu savezne izborne komisije može se pronaći većina ovih podataka, ali kako ističe Masi Rič, OpenSecrets.org pojašnjava ove brojke sortirajući donacije po inustrijskim granama.

«To je veoma bitno, jer ako pratite cene lekova ili kamatnu stopu studentskih kredita, trebalo bi da znate na koji način ta konkretna industrija podržava političare. I to je ono čime se mi bavimo, skupljamo podatke o novcu koji dolazi sa milion različitih strana i sortiramo ga po industriji, geografiji i drugim osnovama.»

OpenSecrets.org je ove godine četvrti put osvojio Vebi nagradu za najbolji politički vebsajt, delom i zbog toga što ne prati samo finansijska kretanja u predsedničkim i predizbornim kampanjama za Kongres, već i u državnim i lokalnim kampanjama. Masi Rič kaže da kombinacija američkog zakona o slobodnom pristupu informacijama i lakog pristupa internetu, čini ovaj vebsajt vrlo zanimljivim izvorom informacija.

«Mnoge zemlje sakupljaju ovakve podatke, ali iz mog i iskustva drugih ljudi, te informacije se beleže na papirima koji se čuvaju u nekoj državnoj zgradi, tako da je pristup ovim informacijama moguć jedino ako se nalazite u tom objektu. S druge strane, putem našeg vebsajta OpenSecrets.org i vladinog vebsajta, ljudi mogu da dođu do svih informacija, bez obzira gde se nalaze.

Da bismo vam pomogli da pratite kretanje novca u politici, preporučujemo vebsajt nedelje OpenSecrets.org.

XS
SM
MD
LG