Linkovi

Tadić i Koštunica predvode državnu delegaciju na pregovorima u Beču


Posle premijera Vojislava Koštunice i predsednik Boris Tadić saopštio je da će predvoditi beogradski tim na pregovorima o statusu Kosova 5. novembra u Beču.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da ukoliko 5. novembra predstavnik Evropske unije u pregovaračkoj trojci Volfgang Išinger predloži da se pitanje budućeg uređenja Kosova reši po uzoru na nekadašnje odnose dve nemačke države, jasno je da će Srbija najodlučnije odbaciti taj predlog jer tog modela nema u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da vlasti u Beogradu sumnjaju u tačnost informacija o takvog predlogu Volfganga Išingera i u to da ga pregovaračka trojka može ponuditi. Prema tome, ne očekujemo da se tako nešto dogodi jer bi tako nešto značilo priznavanje Kosova kao nezavisne države, rekao je Samardžić.

O Kosovu je bilo reči i u razgovorima koje je šefica kiparske diplomatije Erato Kozaku Markulis vodila sa srpskim zvaničnicima. Predsednik Srbije i šefica diplomatije Kipra saglasili su se da su pregovori neophodni kako bi se došlo do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i da konačna odluka mora biti doneta u Savetu bezbednosti UN.

Posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, kiparska ministarka inostranih poslova Erato Kozaku-Markulis posebno je naglasila da njena zemlja podržava napore pregovaračke trojke Kontakt grupe i rad predstavnika EU Volfganga Išingera.

XS
SM
MD
LG