Linkovi

Noć veštica u SAD, Dan mrtvih u Centralnoj Americi


Po tradiciji, mnoga američka deca će se 31. oktobra, na praznik zvani Haloween, maskirati u čudovišta, veštice ili duhove, i obilaziti komšiluk tražeći od suseda slatkiše. Međutim, za Meksikance i ljude iz Centralne Amerike, taj dan predstavlja početak praznika Dana mrtvih, koji prati drugačiju tradiciju.

Na Dan mrtvih Latinoamerikanci se podsećaju dragih osoba koje su preminule ali istovremeno će slaviti nastavak života onih koji su još uvek među nama. Ova tradicija poštovanja i sećanja na mrtve je začeta još kod Acteka.

Kada su se Španci iskrcali u Meksiku u 16.veku doneli su sa sobom običaje hrišćanskog praznika Dan svetaca, koji su zatim u kombinaciji sa običajima starosedeoca postali praznik Dan mrtvih koji se slavi i danas.

Praznik se proslavlja 1. i 2. novembra kada porodice odnose narandžaste nevene na grobove svojih predaka gde pale sveće, donose piće i hranu koja je specijalno pripremljena za taj događaj i tu provode čitavu noć razmenjujući priče sa ostalim članovima zajednice.

Hrana koja se donosi na groblje su između ostalog tamales i odnosno punjeno testo od kukuruznog brašna, i tzv. «hleb mrtvih» tj. slatko pecivo u obliku ljudske figure. Porodica i prijatelji takođe razmenjuju poklone kao što su slatkiši u obliku ljudske lobanje. Na kućnim oltarima članovi porodica pale sveće kraj fotografija voljenih pokojnika.

Mnogi doseljenici iz Meksika i Centralne Amerike koji žive u SAD se trude da održe ovu tradiciju. U San Francisku će npr. biti organizovano veliko slavlje 2. novembra. Lokalni umetnici gradiće velike oltare koje će postaviti po ulicama, gde će građani moći da ostavljaju cveće, fotografije i hranu.

Pustinjska botanička bašta u Feniksu, u državi Arizoni, će proslaviti Dan mrtvih uz meksičku muziku i oltar. Ovde, u Vašingtonu, u Nacionalnom muzeju indijanaca Severne i Južne Amerike, preko puta Glasa Amerike, idućeg vikenda će takođe biti obeležen ovaj praznik uz hranu, tradicionalne priče, muziku i igru.

XS
SM
MD
LG