Linkovi

Imigranti i njihove porodice čine trećinu stanovništva oblasti Dalas


Imigranti i njihove porodice čine trećinu stanovništva urbane oblasti Dalas- Fort Vort, jedne od najbrže rastućih gradskih sredina u Sjedinjenim Državama. Prema podacima američkog biroa za popis stanovništva Dalas – Fort Vort ima 12 okruga koji se prostiru na 24 hiljade kvadratnih kilometara sa šest miliona žitelja. Mnoge etničke i kulturne grupe oformile su posebne zajednice, koje se međusobo upoznaju preko veb stranica na kojima se promoviše i veliča raznolikost tog područja.

Zaprega na stožnoj pijaci u Fort Vortu mnoge asocira na Teksas i divlji zapad. Međutim današnji Fort Vort i Dalas, moderni gradovi sa brojnim predgrađima koje se brzo šire, dom su ljudima iz celog sveta. Ovde u dalaskom predgrađu Plejno , bibliotekarka Džanin Džu, provodi deo svog slobodnog vremena čitajući priče deci na mandarinskom kineskom jeziku, koji većina njih govori kod kuće. Druga bibliotekarka priča priče na engleskom što, kako kaže Džu, pomaže mnogoj deci doseljenika da se uklope.

“Za one roditelje i decu koji su tek stigli i koji pokušavaju da nauče engleski ovo bi moglo da bude dobro iskustvo“.

U drugom delu iste biblioteke, nastavnici pomažu grupama imigranta iz različitih zemalja da nauče engleski. Iako sede u istoj učionici, kaže Džanin Džu, mnogi se ne mešaju sa drugima.

“Kinezi se drže Kineza, oni iz španskog govornog područja su u svojoj grupi a I indijci pokušavaju da budu u svojoj“.

U pokušaju da međusobno približi zajednice, En Mari Veis Armuš je osnovala neprofitnu organizaciju pod nazivom Udruženje međunarodnih zajednica. Ona kaže da se posle putovanja i boravka u inostranstvu nekako poistovetila da ljudima iz drugih kultura koji sada žive na severu Teksasa.

“Čitajući podatke Biroa za popis stanovništva otkrila sam da je 40 odsto ovdašnjih žitelja ili rođeno u inostranstvu ili su im roditelji stranci i smatram to interesantnim“, ali ona dodaje da nije iznenađena što se većina drži svojih etničkih grupa. Pored jezika i culture imigrantske zajednice imaju I različit socijalni I ekonomski status.

“Prosečni prihodi jedne porodice indijaca na primer, su duplo veći od primanja prosečne američke porodice, dok su primanja jedne porodice iz Meksika duplo niža od primanja američke porodice. “

Međutim Udruženje međunarodnih zajednica pokušava da premosti te razlike organizovanjem festivala, koncerata I drugih prigodnih događaja, koji se oglašavaju na internetu.

“Čuli smo od mnogih porodica da gledaju kojem bi događaju mogli da prisustvuju sa decom, šta je besplatno, a može da im proširi vidike I pomogne da postanu stanovnici sveta“.

Internet sajt Udruženja međunarodnih zajednica ima mesečno 10 miliona posetilaca. Sajt sadrži linkove za različite etničke zajednice. Pored toga organizacija obezbeđuje uputstva i usluge imigratima o važnim stvarima kao što su učenje engleskog i upoznavanje sredine u kojoj žive, a koja im je sada dom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG