Linkovi

Mit Romni je naizgled odličan kandidat za predsednika SAD!


Bivši guverner države Masačusets Mit Romni i dalje vodi ispred drugih predsedničkih pretendenata Republikanske stranke u državama u kojima će se održati prvi stranački izborni skupovi i primarni izbori sledeće godine, mada zaostaje u nacionalnim anketama. Politički analitičari hvale njegovu energičnu kampanju, ali smatraju da bi neki njegovi stavovi o kontroverznim pitanjima i njegova mormonska veroispovest mogli da budu prpreke na njegovom putu ka Beloj Kući.

Mit Romni je naizgled odličan kandidat za predsednika SAD. On je fotogeničan i izgleda da uživa u susretima sa običnim Amerikancima tokom kampanje.

Većina analitičara smatra da je Romni ugladjen političar i harizmatičan govornik. 60-godišnji kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke rodjen je u porodici političara, diplomirao je na Harvardu, bio je uspešan investitor, zaradivši gotovo 350 miliona dolara.

2003. Romni je izabran za guvernera Masačusetsa koji je inače uglavnom pod kontrolom demokrata. Njegova kandidatura dobila je zamah zahvaljujući njegovom uspešno obavljenom poslu šefa organizacionog komiteta zimskih olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju, 2002., koje su pre njegovog doalska bile opterećene korupcijom. Romnijev uspeh sa zimskom olimpijadom učinio je od njega medijsku ličnost poznatu u celoj Americi i doprineo njegovoj pobedi na izborima za guvernera Masačusetsa, kao i tekućoj kampanji za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Leri Sabato je direktor Centra za poilitičke studije na univerzitetu Virdžinije.

“On je najenergičniji kandidat i ima najzahtevniji raspored. Izgleda da ulaže najviše truda i da ima najsnažniju želju da uspe. To je važno u procesu nominacije,” kaže Sabato.

Romni je rodjen 1947. u Detroitu u državi Mičigen. Njegov otac Džordž Romni bio je guverner Mičigena i bez uspeha je pokušao da se kandiduje za predsednika. Romnijev porodica pripada mormonskoj veri, koja je misterija za mnoge Amerikance.

Prema anketama, 35 odsto Aemerikanaca kaže da je manje verovatno da će glasati za kandidata koji je mormon, a analitičar Leri Sabato smatra da je to veliki problem za Romnija.

“Liberali se protive mormonima zato što su oni veoma konzervativni po svojim uverenjima. Sa druge strane, konzervativci im se protive zato što se, po fundamentalističkoj interpretaciji hrišćanstva, oni tretiraju kao kult. U takvoj situaciji ne možete da pobedite. To bi moglo da nanese priličnu štetu Romnijevoj kandidaturi,” ukazuje Sabato.

Romni je proveo više od dve godine na misionarskom radu za mormonsku crkvu u Evropi i kaže da ne veruje da će njegova vera umanjiti njegove izglede na izborima.

“Ne verujem da se ljudi bave doktrinama na, da tako kažem, periferiji vere. Moja vera je od mene učinila bolju osobu.”

Kada je Romni bio guverner Masačusetsa zauzimao je umerene stavove u prilog pravu na abortus, pravima homosekusualaca i ekoloških organizacija. Medjutim, dok se pripremao da se kandiduje, Romni je otišao prilično udesno, izjasnivši se kao protivnik abortusa i brakova homosekusalaca zbog čega su ga kritičari optužili za prevrtljivost. Sam Romni kaže da je promenio neke stavove tokom svog života.

“Ne verujem više u sve ono u šta sam verovao kada sam imao 12 ili 13 godina,” kaže on.

Džon Fortije je saradnik vašingtonskog institute “Amerikan Enterprajz”.

“Mislim da bi on želeo da bude prihvaćen od konzervativnog jezgra Republikanske stranke. On bi želeo da pokaže da je pravi konzervativac u ovoj trci,” kaže Fortije.

Mada Romni nije nikada služio u vojsci on takodje želi da se predstavi kao snažan pobornik Amerikanaca i Amerikanki u oružanim snagama.

“Kada se radi o jačanju naše vojske, želim da dodam bar 100 hiljada vojnika i da obezgedim opremu koja im je potrebna na bojištu kao i zdravstvenu i drugu negu kada se vrate kući,” poručuje Romni.

Bivši guverner Masačusetsa često se pojavljuje na predizbornim skupovima sa porodicom - suprugom En sa kojom se upoznao još u srednjoj školi, petoro dece i 10-oro unučadi. Gotovo 100 članova šire porodice Romni pojavilo se prošlog avgusta da bi mu pomoglo u neformalnom odmeravanju snaga sa drugim republikanskim kandidatima u Ajovi.

Romni je tom prilikom odneo ubedljivu pobedu, mada neki od vodećih kandidata nisu učestvovali. Romnijev štab se sada usmerava na Ajovu i Nju Hempšir, u kojima počinje process primarnih izbora, u očekivanju da će mu dobri rezultati u tim državama omogućiti da izbije na čelo medju republikanskim kandidatima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG