Linkovi

SAD: Nezavisni kandidati na predsedničkim izborima sledeće godine?


Uoči primarnih predsedničkih izbora u SAD sledeće godine, neki konzervativni aktivisti pominju ideju o nezavisnom kandidatu ili trećoj stranci ukoliko kandidat Republikanske stranke bude bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani.

Nezavisni, odnosno kandidati treće stranke, ponekad, mada ne često, mogu da utiču na ishod američkih predsedničkih izbora. Evo šta o tome kaže direktor Centra za političke studije na univerzittu Virdžinije, Leri Sabato:

«Istorijski gledano, kandidati treće stranke bili su značajni otprilike svakih 20 godina. 1992. imali smo uticajnog nezavisnog kandidata Rosa Peroa. Imali smo relativno malu treću stranku, mada je njen kandidat Ralf Nejder imao uticaja na rezultat izbora 2000. godine pošto je doprineo da pobeda pripadne Džordžu Bušu, a ne Alu Goru. Nejder je, naime, uticao da i Florida i Nju Hempšir izaberu Buša, a Alu Goru je bila potrebna pobeda bar u jednoj od te dve države. Prema tome, i kandidati male treće stranke mogu da utiču ne ishod predsedničkih izbora.»

Ima mišljenja da bi na izborima sledeće godine mogla da postoji šansa za treću stranku sa političkog centra ukoliko obe vodeće stranke nominuju kandidate koji podstiču polarizaciju i imaju podršku ekstremne levice, odnosno desnice. Hamilton Džordan je bio šef osoblja Bele kuče u administraciji predsednika Džimija Kartera, a sada radi za pokret «Jedinstvo 2008», koje želi da ponudi dvostranačke kandidate za predsednika i potpredsednika sledeće godine.

«Mi nismo zadovoljni sadašnjim političkim sistemom i statusom kvo i želimo da ponudimo Amerikancima alternativu 2008.»

Leri Sabato ukazuje da je problem naći pravog kandidata za treću stranku.

«Morate da imate nekog ko želi da se kandiduje, ko je poznat, ko ima političko iskustvo i ko ima ili lično bogatstvo ili pristup novcu kako bi mogao da se uspešno takmiči kao nezavisni kandidat.»

Čak i tada šanse za eventualnu pobedu su veoma male. Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič nedavno je doneo odluku da ne ulazi u trku za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

«Sa jednim jedinim izuzetkom Teodora Ruzvelta nijedan kandidat treće stranke od 1850. godine nije imao ozbiljnu šansu za pobedu.»

Neki konzervativni lideri sugerisali su da bi mogli da podrže nezavisnog kandidata ukoliko bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani bude nominovan za predsedničkog kandidata Republikanske stranke, pošto se protive Djulijanijevoj podršci pravu na abortus, pravima homoseksualaca i zabrani nošenja oružja. S druge strane, neke demokrate brine mogućnost da bi sadašnji gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg mogao da se samostalno kandiduje za Belu kuću što bi moglo da umanji podršku demokratskom kandidatu i omogući ponovnu pobedu Republikanaca. Medjutim, većina analitičara smatra da bi šanse Blumberga bile male, kao i verovatnoća pojave poznatog nezavisnog kandidata na izborima sledeće godine, mada će male «treće stranke» poput Ustavne, Zelene, Libertarijanske i Socijalističke, po tradiciji ponuditi svoje kandidate.

XS
SM
MD
LG