Linkovi

Mostar: Sastanak političkih lidera Bosne i Hercegovine sa Lajčakom


Lideri šest političkih stranaka u BiH potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije. Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić, SBiH-a Haris Silajdžić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić, na sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, postigli su saglasnost da u roku od 30 dana bude organizovan sastanak posvećen reformi Ustava BiH.

Što se tiče odluka visokog predstavnika, koje su izazvalaozbiljnu političku krizu u BiH dogovoreno da pravni stručnjaci nastave razgovore radi prevazilaženja nedoumica. Komentarišući rezultate današnjih razgovora lider HDZ BiH Dragan Čović saiopštio da je danas potpisana izjava o reformi policije, čiji je cilj parafiranje i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju će ponuditi visokom predstavniku, odnosno EU na prihvatanje.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se danas prije svega razgovaralo o tome kako deblokirati evropski put.

''Danas smo mi zamolili visokog predstavnika da nas razumije i da nam pomogne u otvaranju vrata ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. On nije mogao da da svoj stav o tome, ali je rekao da će pokušati da prezentuje našu zajedničku volju u tom pogledu'', rekao je Dodik nakon sastanka.

Predsjednik SNSD-a izjavio je da u vezi sa posljednjim odlukama visokog predstavnika nije promijenio svoje stavove i da će sutra u toku dana na osnovu razgovora pravnih stručnjaka dobiti određene modele rješenja.

" Mislim da je dobro da to uradimo prije sjednice Narodne skupštine RS i sjednice Vijeća za implemetaciju mira, ali ukoliko stanje ostane ovakvo kakvo jeste mi nemamo razloga da mijenjamo svoje stavove'', rekao je Dodik.

A kao što je već rečeno za sutra je zakazana sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi poslanici trebali da zauzmu stav o posljednjim odlukama OHR-a, razmotre prijedlog Rezolucije o osudi postupaka i odluka visokog predstavnika, te da se izjasne o inicijativi Partije demokratskog progresa za ukidanjem bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Prije početka skupštinskog zajedanja u organizaciji asocijacije nevladinih organizacija SPONA zakazan je protestni mitng na kojem bi građani Republike Srpske trebali dati podršku predloženim skupštinskim rezolucijama. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS formiralo je poseban štab zadužen za organizaciju obezbjeđenja ovog skupa. Iako u MUP-u ne procjenjuju da je riječ o skupu visokog rizika na zahtjev konzulata SAD i Ureda visokog predstavnika u Banjoj Luci ispred ovih objekta biće postavljeno pojačano policijsko osiguranje.

XS
SM
MD
LG