Linkovi

Crna Gora bi mogla postati članica Svetske trgovinske organizacije 2008.


Crna Gora bi mogla postati članica Svjetske trgovinske organizacije naredne godine i to je realan i moguć cilj, saopštio je danas na okruglom stolu u Privrednoj komori Crne Gore posvećenom pristupanju Crne Gore STO.

Predsjedavajući Radne grupe za pristupanje Crne Gore Andrej Logar ocijenio je da je Crna Gora od početka pregovora sa STO, u oktobru 2005. godine, tom procesu pristupila ozbiljno i profesionalno, sa izuzetno stručnimi kompetentnim pregovaračkim timom, a sva dokumenta koja su pristigla u Ženevu bila su dobro pripremljena.

’’Ako uporedimo Crnu Goru sa drugim državama koje su u procesu pristupanja STO, ona je daleko ispred ostalih. Sve članice STO saglasile su se da im prioritet bude punopravno članstvo Crne Gore naredne godine’’, kazao je Logar na okruglom stolu u Privrednoj komori.

Da bi to, kako je dodao, bilo moguće, Crna Gora treba da sačuva postojeći tempo i dinamiku u implementaciji zakonodavstva, kao i da usvoji nove zakone do kraja godine, što je preduslov za zakazivanje nove sjednice Radne grupe u februaru.

Logar je poručio da na nacionalnom nivou treba podići svijest o značaju uključivanja u STO i da to postane sastavni dio političke kulture, kako bi ljudi shvatili beneficije članstva u toj organizaciji.

Potpredsjednik crnogorske Vlade i šef pregovaračkog tima Crna Gore za proistupanje STO, Gordana Đurović, kazala je da je dinamika usvajanja potrebnih zakona dosta dobra i da će to biti odrađeno do kraja decembra.

Ona je podsjetila da do kraja godine treba usvojiti, između ostalog, novi zakon o bankama, genetski modifikovanim organizmima, pesticidima, izmjene onog o telekomunikacijama, duvanu, o geografskom porijeklu, kao i neke iz oblasti korupcije i kriminala.

Prema riječima Đurović, pregovori traju duže nego što se očekivalo jer je to složen proces i mnogo kompleksniji nego kada se radi o pristupanju drugim međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG