Linkovi

Barel sirove nafte jutros na američkim berzama prodavan za rekordnih 92 dolara


Barel sirove nafte je jutros na američkim berzama prodavan za rekordnih 92 dolara, što brine ovdašnje potrošače. Analitičari razloge za poskupljenje nafte traže u kombinaciji volumena zaliha i geopolitičkih faktora. Cene nafte su nastavile da rasu najavljujući tako nastavak lošeg trenda za potrošače. Od utorka, cene nafte su skočile više od 7 odsto. U odnosu na septembar – nafta je skuplja 14 odsto, a u odnosu na isti period lani – skoro 50 odsto. Ovoga puta, razlog poskupljenja su nove tenzije na Bliskom istoku.

Analitičar Kevin Sevil kaže da bilo kakva nestabilnost na Bliskom istoku, bilo da je stvarna ili pretpostavljena – uzdrma tržište i nafta poskupi. Juče su Sjedinjene Države uvele nove sankcije jednom od velikih proizvođača nafte. Kondoliza Rajs je najavila da će Sjedinjene Države sa medjunarodnim saveznicima adekvatno odgovoriti na pretnje koje dolaze iz Teherana. Analitičari kažu da bi eventualna konfrontacija najvećeg potrošača nafte i četvrtog po veličini proizvođača – mogla dodatno da poremeti odnose na tržištu.

Pored toga i zalihe su vrlo važan faktor u određivanju cena nafte, a američke zalihe su, prema podacima sekretarijata za energiju, skoro pet odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Šta to znači za potrošačko društvo? U najbližoj budućnosti – verovatno skuplji benzin, lož ulje i gas. Analitičar Fil Flin kaže da oni koji se greju na lož ulje mogu očekivati da će za predstojeću zimu platiti 30 odsto više nego za prošlu.

Rekordno visoke cene nafte još nisu registrovane na američkim benzinskim pumpama, ali – kažu analitičari – to je samo zato što je sezona odmora i velike potrošnje benzina za nama. Ipak, kako kažu, cene benzina će polako početi da se uvećavaju.

XS
SM
MD
LG