Linkovi

Posle skoro jednog veka Srbija će ponovo imati ambasadora u Crnoj Gori


Crnogorska Vlada obavijestila je kolege iz Srbije da je Zoran Lutovac dobrodošao u Crnu Goru kao prvi srpski ambasador. Budući ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, koji bi u Podgoricu trebalo da doputuje za oko mjesec, u prvo vrijeme će boraviti u hotelu u Podgorici, a za potrebe srpske diplomatije biće iznajmljen i odgovarajući prostor.

To će biti privremeno rješenje dok se ne sagradi zgrada koja će biti trajno diplomatsko predstavništvo Srbje u Podgorici, objavili su danas mediji.

Crnogorske vlasti ranije su ponudile Beogradu dvije opcije - da ambasada Srbije bude u centru Podgorice u već postojećoj zgradi u kojoj je trenutno banka, ili zemljište u takozvanom rezidencijalnom dijelu grada kraj rijeke Morače. Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice:

‘’Prije nekoliko dana smo dobili i zvaničnu molbu u kojoj stoji da Republika Srbija ipak želi da gradi objekat. Hoće li to biti baš na obali Morače, vidjećemo. U svakom slučaju, mi smo prethodno govorili upravo o toj lokaciji za izgradnju objekta za potrebe tog diplomatskog predstavništva’’.

Srpske vlasti su odlučile da grade ambasadu jer žele trajno rješenje za srpsku diplomatiju u Crnoj Gori. Vlasti u Beogradu još nisu odlučile gdje će iznajmiti privremeni objekat. Razmatraju se lokacije i niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će to biti već ponuđena lokacija u kojoj je banka.

No, u Podgorici je dugo bila aktuelna tema zbog čega Srbija odugovlači sa postavljanjem ambasadora u Podgorici i da li je to znak nemirenja sa činjenicom da je Crna Gora postala nezavisna država. Miodrag Vuković, funkcioner DPS:

‘’Mislim da je to čak bila kalkulacija jednog dijela vlasti u Srbiji da se drže tenzije u Crnoj Gori. Znate- ‘Srbi su u Crnoj Gori ugroženi, a Srbija nema ambasadu , pa treba trčati u Beograd da bi se tamo tražila zaštita’.

Pa onda, iz Srbije, zaštita u vidu Zakona o dvojnom državljanstvu bez pitanja Crne Gore…dakle, ništa nije slučajno.’’ Predrag Popović, predsjednik Narodne stranke:

‘’Ako je išta prirodno-to je da Srbija i Crna Gora budu u bratskim vezama, kao što je to uvijek bilo. Nadam se da će i dolazak gospodina Lutovca-zelim da što prije dođe i ovim putem mu iskazujem dobrodošlicu-doprinijeti da se ti odnosi vrate u normalu, kako je i prirodno’’.

Vlada je agreman za Lutovca izdala početkom sedmice, samo nekoliko dana nakon što je iz Beograda stigao zahtjev za to. Lutovac je član Političkog savjeta Tadićeve Demokratske stranke i predsjednik Savjeta za odnose sa građanskim društvom u kabinetu predsjednika Srbije. Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice:

‘’U svakom slučaju, draže mi je što dolazi sa liste Demokratske stranke, nego sa neke druge liste. Ali, to je moj slobodan komentar’’.

Miodrag Vuković, funkcioner DPS:

‘’Gospodin Lutovac je najbolje rješenje i za Srbiju i za Crnu Goru’’.

Zgrada ambasade Srbije postojala je od 1909. do 1915. godine na Cetinju. Prvi zvanični predstavnik Srbije u Crnoj Gori bio je Jevrem Velimirović koji je 1897. imenovan za prvog izvanrednog poslanika i opunomoćenika Kraljevine Srbije u tadašnjoj crnogorskoj prijestonici.

XS
SM
MD
LG