Linkovi

U Berlinu se i dalje špekuliše da je priznanje Kosova već "gotova stvar"


U Berlinu se i danas nastavljaju špekulacije o tome da je priznanje Kosova već "gotova stvar", uprkos izjavama predstavnika savezne vlade da u Nemačkoj o tome još nije doneta nikakva odluka.

Dnevnik "Velt" u svom internet izdanju piše, pozivajući se na krugove visokog ranga u Briselu, da je najmanje 25 od 27 zemalja članica Evropske unije spremno da prizna jednostrano proglašenu neavisnost Kosova. Dodaje se da bi se i Nemačka pridružila zemljama koje hoće da priznaju Kosovo, kao i Španija čija se vlada do sada tome izričito protivila.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Djelić sinoć je u Berlinu izjavio da je u uredu savezne kancelarke Angele Merkel, gde je razgovarao sa njenim spoljnopolitičkim saveznicima, takođe otvorio ovo pitanje i dobio izričita uveravanja da u Berlinu nije doneta nikakva odluka o priznavanju eventualno jednostrano priznate kosovske nezavisnosti.

U krugovima Djelićeve delegacije se moglo saznati da je utisak posle razgovora u Berlinu da je Nemačka upravo među onim zemljama EU koje još nisu zauzele konačan stav o mogućem priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da joj je posebno stalo da EU i posle 10. decembra govori jednim glasom. Nemačka vlada je, međutim, već mesecima je pod pritiskom SAD da se, kao jedna od najuticajnijih zemalja EU, ne protivi daljem priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nemački radio već je prekjuče izvestio da je nemačka vlada donela odluku da prizna i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da je ne obelodanjuje da ne bi negativno uticala na pregovore o statusu pod okriljem "trojke".

U diplomatskim krugovima, i u Berlinu, kao i u drugim glavnim gradovima u EU, intenzivno se razgovara o mogućem priznanju jednostrano proglašene kosovske državnosti. Pri tome je, navodno, jednoj od zemalja koje su se ovome izričito protivile, Grčkoj, stavljeno do znanja da se zemlje EU koje su i članice NATO, ne bi protivile ako bi Atina blokirala ulazak Makedonije u vojni savez pod imenom Republika Mekadonija. Grčka bi, zauzvrat, trebalo da pokaže kooperativnost oko priznanja nezavisnog Kosova.

Portparol nemačke vlade Ulrih Vilhelm juče je izveštaje o nemačkoj odluci da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nazvao "čistim špekulacijama". Predstavnica Ministarstva inostranih poslova je u izjavi za Betu takođe osporila ovakve navode, ukazujući da Nemačka u "potpunosti podžava pregovarački proces pod okriljem 'trojke' i da smatra da je u ovom trenutku "potrebno usredsrediti sve snage na pronalaženju sporazumnog rešenja u okviru tog procesa".

No, ni ona ni Vilhelm nisu ni na koji način stavili do znanja da Nemačka vlada ne bi bila i spremna da u odgovarajućem trenutku povuče ovakav potez. Nemačka je bila prva zemlja koja je pre drugih članica EU i uz njihovo protivljenje u decembru 1991. priznala nezavisnost Slovenije i Hrvatske i time bitno uticala na tok događaja u bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG