Linkovi

«Mladi Los Andjelesa» glasilo u kojem tinejdžeri pišu bez cenzure


List nudi kontroverzne teme - od seksualnosti preko nasilja do svakodnevnih problema kao što je kako naći mladića ili devojku u srednjoj školi. Srednjoškolci iz okoline Los Anđelesa svakog meseca prisustvuju uređivačkom sastanku tinejdžerskog časopisa L.A. Youth. List se bavi raznim kontroverznim, ali i običnim temama koje se mogu naći i u drugim srednjoškolskim časopisima. Danijel Marks, 16-godišnja, kaže o svom prvom članku:

«Radi se o pritisku vršnjaka u vezi sa alkoholom. Procedura je da mi napišemo nacrt i pošaljemo ga jednom od urednika,» objašnjava Marks.

Majk Frikano, jedan od urednika, kaže da je časopis osnovan pre skoro 20 godina pošto je doneta odredba kojom se srednjim školama daje pravo da odlučuju o cenzuri i dodaje da je «L.A. Youth» nezavistan.

«Ne dobijamo novčana sredstva od države jer ne želimo da dođemo u situaciju da moramo da se pravdamo ni njima, ni direktoru škole ni bilo kome ko smatra da su neke teme kontroverzne i da nam zbog toga zabrane da ih objavimo,» kaže Frikano.

Šarlin Li, 14-o godišnjakinja piše o problemima standardizovanih testova:

«Trenutno radim na priči o profesorima kojima je važnije da nas nauče kako da položimo testove nego da nam prenesu znanje,» kaže ona.

Alana Folsom, piše članak u kome kritikuje društvo zbog pritiska na tinejdžere da se upišu na najbolje univerzitete.

«Mi, srednjoškolci, smo pod velikim pritiskom da se upišemo na dobre fakultete, i pišem o tome koliko to nanosi štete tinejdžerima,» kaže Folsom.

Kejti Havard voli da se bavi raznim temama.

«Ovde možete da se bavite istraživačkim novinarstvom, muzičkom i književnom kritikom, jednom rečju kakvim god novinarstvom poželite. Ovde vaše članke ne stavljaju na dno fioke,» smatra Havard.

Lora Li, jedna od urednica L.A. Youth-a pozdravlja učenike koji žele slobodno da se izraze.

«Čak nije obavezno da to bude članak, mi bi rado objavili i ilustracije i fotografije,» kaže Li.

Los Anđeles je grad ekstrema. Sa jedne strane žive imućne holivudske zvezde, a sa druge izuzetno siromašni građani. Ali, kako kaže urednica Amanda Ridl, list «L.A. Youth» okuplja učenike iz oba miljea.

«Ovde im se nudi jedinstvena prilika da upoznaju svoje vršnjake iz drugih delova grada ili iz drugačijeg društvenog sloja,» objašnjava Ridl.

Urednici kažu da većina učenika ne želi da se bavi novinarstvom profesionalno, ali da imaju potrebu da iskažu svoje ideje nekome ko će ih saslušati.a

Povezani članci

XS
SM
MD
LG