Linkovi

Oli Ren: Sporazum o stabilizaciji Srbija-Evropska unija na dohvatu ruke


Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Strazburu da je "srpskoj vladi jasno stavio do znanja da je na dohvatu ruke potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" Evropske unije i Srbije.

Evropska unija je "u presudnom trenutku svojih odnosa sa Srbijom" zato što predstoji sklapanje sporazuma o pridruživanju i približava se "rok" 10. decembra kd Kontakt grupa treba da izvesti UN o pregovorima o Kosovu, izjavio je Ren pred poslanicima Evropskog parlamenta koji raspravljaju o izveštaju o Srbiji i predlogu Savetu ministara EU o unapređenju odnosa s Beogradom. Evropski komesar je rekao da ponovo želi da naglasi da "Srbija ima ogromne ekonomske i intelektualne potencijale, koji samo čekaju da budu ovaploćeni u stremljenju te zemlje ka evropskoj budućnosti".

"Evropska komisija je potpuno predana ostvarenju evropske perspektive Srbije. Ja sam ubeđen da ta zemlja može ostvariti krupan, prilično brz napredak na svom evropskom putu čim ispuni za to ključne uslove", istakao je Ren.

On je naveo da je tehnički deo pregovora o tom sporazumu okončan i da se čeka na izveštaj haške tužiteljke Karle del Ponte posle njene sutrašnje posete Beogradu, da bi se to "strogo imalo na umu" u EU u proceni u kojoj meri srpske vlasti sarađuju s Haškim sudom. To je uslov za parafiranje sporazuma i "sad je to pitanje političke volje. Mi smo spremni čim Srbija bude spremna da ispuni uslove a lopta je sad u dvorištu Srbije".

A potpisivanje sporazuma EU-Srbija će, dodao je Ren, zavisiti od dostizanja pune saradnje s tribunalom u Hagu, što znači da "Srbija mora učinici sve u svojoj moći da pronađe begunce i Haškom sudu pruži sve nužne informacije koje vode njihovom hapšenju i prebacivanju u Hag".

Jelko Kacin: Napredak Srbije u celini povoljan

Evropski parlament je ocenio da je "ostvareni napredak u Srbiji sveukupno povoljan", imajući u vidu da je Srbija "mirno prebrodila niz teških etapa" i da je posle izbora formirana nova proevropska, reformska vlada i da je usvojen novi ustav.

To se navodi u obrazloženju izveštaja o Srbiji i preporuci Savetu ministara Evropske unije i Evropskoj komisiji za pospešenje odnosa sa Srbijom, koji danas u Straburu treba da usvoje poslanici parlamenta EU, uz naznaku da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji. U preporukama od Saveta ministara EU traži se da "snažno podrži napore nove srpske vlade za stvaranje savremene, dinamične i napredne Srbije".

Izveštaj je u ime Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sačinio poslanik Jelko Kacin, i u njemu se izražava zadovoljstvo zbog obnove pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija i naglašava da će taj sporazum biti potpisan kad Beograd uspostavi punu saradnju s Haškim sudom. To znači da bude ispunjen zahtev haške tužiteljke Karle del Ponte da se optuženi Ratko Mladić nađe u Hagu, navodi se u dokumentu EP i naglašava da "evropski poslanici takođe cene rešenost srpske vlade da sarađuje s Haškim sudom". Evropski parlament smatra da će rešenje statusa Kosova ojačati stabilnost Zapadnog balkana i olakšati uključivanje tog regiona u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG