Linkovi

Vojislav Koštunica traži da Italija ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije


Ukoliko albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost posle 10. decembra, premijer Srbije Vojislav Koštunica je pozvao Italiju da se uzdrži od priznanja te nelegitimne tvorevine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U današnjem razgovoru sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Masimom D’Alemom Koštunica je pozvao Italiju da poštuje rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, koja garantuje suverenitet i teritorijalni inte-gritet Srbije i istovremno obezbeđuje suštinsku autonomiju za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini.

Koštunica je, kako se navodi u saopštenju iz Vlade, u razgovoru sa D'Alemom upozorio da se ne može stabilnost i prosperitet regiona graditi na otimanju teritorije Srbije i dodao da će odgovornost za podrivanje međunarodnog poretka i time za dugoročno ugrožavanje mira snositi svako ko bude posegnuo za kršenjem Rezolucije 1244.

A predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa šefom diploma-tije i potpredsednikom italijanske vlade Masimom D’Alemom ponovio stav da je Srbija odlučna da istraje u naporima da se direktnim pregovori-ma dođe do kompromisnog rešenja za status Kosova koje će biti prihvat-ljivo za obe strane.

Svako jednostrano i nametnuto rešenje dovelo bi do nestabilnosti i predstavljalo bi opasan presedan za region i svet u celini, istakao je Tadić i dodao da su Srbija i Evropska unija suočene sa ozbiljnim izazovom pregovora o utvrđivanju budućeg statusa Kosova, navodi se u saopštneju iz kancelarije predsednika.

D'Alema je poručio da Italija snažno podržava Srbiju na putu evro-pskih i evroatlantskih integracija, kao i da se podrška Srbiji na tom putu posebno ogleda u stalnom jačanju bilateralnih odnosa, pre svega u oblasti ekonomije.

XS
SM
MD
LG