Linkovi

Helikopter od automobilskih delova


Strast za letenjem i znanje studenta fizike pomogli su 24-godišnjem Nigerijcu, Mubaraku Muhamedu Abdulahiju, da sam sagradi helikopter.

Naravno, trebalo mu je i malo para, koje je sakupio popravljajući sugrađanima kompjutere i mobilne telefone, a nešto je dobio i od oca. Za to je kupio polovan motor jedne stare honde sivik, od 133 konjskih snaga, i neke delove jednog Boinga 747, koji se srušio pre nekoliko godina kraj njegovog grada.

Helikopter koji je sagradio je prilično velik iako ima samo dva sedišta. Njegova letelica, ofarbana kanarinac žutom bojom, izgleda pomalo kockasto, a površina trupa nije joj baš sasvim glatka, ali ima zatvorenu kabinu, sa velikim staklenim površinama. Mubarak je sa njom poleteo već nekoliko puta, ali je uspeo da dostigne visinu od samo oko dva metra.

Razlog tome je verovatno težina, kao i broj obrtaja glavne elise, koji ne prelazi 300 u minuti. Konstruktor kaže da je najviše podataka o gradnji helikoptera našao na internetu, ali da je pored toga u svim akcionim filmovima koje je mogao da nađe pažljivo analizirao njihov let. Helikopter nema ni osnovne instrumente za letenje, jer, iako se konstruktor nadao, niko od državnih funkcionera i bogatijih privatnih građana nije pokazao veće interesovanje.

Ali Mubarak nije obeshrabren. On kaže da je već počeo pripreme za gradnju drugog helikoptera, za koji kaže da će biti mnogo bolji i da će moći da ostane u vazduhu tri sata i da leti na visini od 15 metara. Motor će biti potpuno nov, pozajmljen od jednog tajvanskog motorcikla.

XS
SM
MD
LG