Linkovi

Gonul: SAD moraju da preduzmu "konkretnu akciju" protiv kurdskih gerilaca na severu Iraka


Turski ministar odbrane Vedždi Gonul rekao je američkom sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu da SAD moraju da preduzmu "konkretnu akciju" protiv kurdskih gerilaca na severu Iraka, u čijem poslednjem napadu je stradalo 12 turskih vojnika, ranjeno 16, a 10 se i dalje vodi kao nestalo. Ministar je takođe nagovestio da Turska za sada neće preduzeti jednostranu akcija.

Posle polusatnog razgovora sa američkim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom turski ministar odbrane Vedždi Gonul izjavio je da Turska želi jasnu i konkrentnu akciju SAD, bilo koje vrste. Kako je naglasio, turski narod trpi napade grupe poznate pod imenom Kurdistanska radnička partija, i kako se izrazio "turski mladići ginu". Istovremeno, on je nagovestio da, iako turski vojni stratezi rade na mogućem upadu u Irak, koji je ove nedelje parlament odobrio, za sada ne predstoji nikakva akcija.

"Ne hitna, u svakom slučaju. Na tome se radi, planira se prelazak preko granice, ali pre svega važni su obaveštajni podaci, dobijanje tih informacija. A te stvari bi voleli da radimo zajedno sa Amerikancima".

Sekretar Gejst sa zadovoljstvom je prihvatio taj stav.

"Drago mi je, jer mi se čini da on implicira da postoji nevoljnost s njihove strane da se reaguje jednostrano, i mislim da je to dobro".

Gejts međutim nije rekao kakvu akciju su SAD spremne da preduzmu, izuzev davanja još obaveštajnih podataka Turskoj.

"Mi smo uradili mnogo toga kada je reč o saradnji sa vladom Turske. Mislim da je prvi i najvažniji izazov sa kojim smo sada suočeni, kao što to obično biva sa terorizmom, doći do informacija neophodnih da bi moglo da se dejstvuje. A ja sam mu rekao da, ukoliko bez takvih podataka, sa velikom vojnom silom krenu preko granice, bez specifične mete ili cilja, može doći do velike kolateralne štete koja nikom nije potrebna".

Sekretar Gejts je rekao da su on i njegov turski kolega takođe razgovarali o rezoluciji američkoj kongresa, o kojoj tek treba da se glasa, a koja bi masovno ubijanje Jermena od strane Turaka početkom prošlog veka označilo kao genocid. Jedan američki zvaničnik izjavio je da je sekretar Gejts rekao ministru Gonulu da bi turski upad u Irak doprineo da se rezolucija usvoji, što bi, veruje Gejts, naškodilo američko-turskoj saradnji u oblasti odbraner, koja je ključna za ono što SAD pokušavaju da postignu u Iraku. Sekretar Gejts je rekao da je pozvao Tursku da pokuša da dođe do pomirenja sa Jermenijom. On je ponovio da bi upad turske vojske u Irak bio loš za sve strane

"Rekao sam mu da uzdržavanje ne bi trebalo povezivati sa slabošću, da bi velika prekogranična akcija bila suprotna turskim interesima, kao i našim i intersima Iraka. Rekao sam mu da bi trebalo da radimo zajedno na ovome".

Sekretar Gejts i Ministar Gonul sastali su se na marginama konferencije ministara odbrana Jugoistočne Evrope. Gonul je saopštio da će turski premijer posetiti predsednika Buša za dve nedelje, ali nije obećao da će se Turska do tada uzdržati od reakcije na poslednje kurdske napade, rekavši da je odluka kada će se reagovati taktičko pitanje.

XS
SM
MD
LG