Linkovi

Pre šesdeset godina američki test-pilot u avionu X-1 probio zvučni zid


Neki kažu da samo braća Rajt – Orvil i Vilbur – mogu da kažu, da su došla do značajnijeg ostvarenja u istoriji vazduhoplovstva. Pre 60 godina, američki test-pilot Čak Jeger leteo je brže od zvuka.

U to vreme, Velika Britanija i Nemačka takođe su pokušavale da naprave avion koji bi probio zvučni zid, ali su Sjedinjene Države trijumfovale u toj trci, sa svojim modelom X-1, koji je bio više raketa nego avion, napravljen specijalno da proleti kroz zvučne talase, sa Jegerom kao pilotom.

"Polovina inženjera nije nam davala nikave šanse da ćemo ikad uspeti da letimo brže od zvuka. Govorili su da je to takozvana barijera i da će avion izgubiti kontrolu i raspasti se, ali ja to nisam video na taj način", priseća se Čak Jeger, dodajući da je imao poverenje u letelicu, kojoj je po svojoj ženi dao ime Glamurozna Glenis. Kako kaže, u kabini aviona u obliku metka bilo je vrlo udobno.

"Kolena su vam bila u visini ramena, tako da ste mogli da ostvarite veliko ubrzanje, a da ne izgubite svest. Nije imao propeler, niti avionski motor. Bio je baš kao raketa i lak za letenje", ističe Čak Jeger.

Da bi sačuvali što više goriva, X-1 je u vazduh podizao modifikovani bombarder B-29, a posle odvajanja pokretale bi ga četiri rakete na tečni kiseonik. Kako se Jegerov X-1 približavao ulasku u istoriju avijacije i mahu jedan, avion je počeo da oseća snažne udare, ali je nastavio, to se smirilo i prvi put u istoriji zvučni prasak je odjeknuo atmosferom.

Za ovim uspehom brzo je usledila čitava serija aviona koji su leteli brže i na većoj visini nego ikada. Bilo je nesreća, i spasavanja u poslednji čas. Konačno, avion tipa X-15 leteo je četiri, pet i šest puta brže od zvuka, dok je Jeger postao direktor Svemirske škole u vazduhoplovnoj bazi Edvards. A pre deset godina, čovek koji je prvi probio zvučni zid, učinio je to još jedno – poslednji put u karijeri.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG