Linkovi

U Vašingtonu počela skupština Svetske banke i Međunarodnog monetarnog Fonda


U Vašingtonu je u prisustvu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i delegacija 185 zemalja članica počela godišnja skupština Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Godišnjoj skupštini prisustvuje i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. U srpskoj delegaciji su još ministri finansija i ekonomije Mirko Cvetković i Mladan Dinkić, kao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Trodnevni skup koji je počeo plenarnom sednicom u sedištu MMF-a, ove godine protiče u senci stagniranja svetskog privrednog rasta, pada vrednosti dolara i rekordnog skoka cena nafte, ali i poremećaja na finansijskom tržištima koji su izazvani gubicima na tržištu hipotekarnih kredita u SAD. Kriza na tržištu nekretnina u SAD trenutno predstavlja najveću opasnost, rekao je obraćajući se odboru guvernera MMF-a američki ministar finansija Henri Polson, dodajući, međutim, da SAD poseduju snažnu privredu i jake finansijske institucije. On je dodao da je neophodno "izvući zaključke iz tih dogadaja i pripremiti se za rešavanje problema koji bi mogli da se pojave".

Učesnici skupa koji traje do 22. oktobra će pored uobičajenih tema o stanju svetske privrede i finansijskih tržišta, raspravljati i o gorućim pitanjima među kojima je skok cena nafte, padu vrednosti dolara i reformi kvota za glasanje u okviru MMF i Svetske banke.

Očekuje se da će učesnici razmeniti mišljenja i o rizicima vezanim za situaciju na tržištu hipotekarnih kredita, a što je povezano sa velikom finansijskom krizom izazvanom problemima na americkom tržištu nekretnina. Najavljena je i rasprava o klimatskim promenama i uticaju globalnog zagrevanja na zemlje u razvoju.

XS
SM
MD
LG