Linkovi

Benazir Buto kaže da je bila upozorena na mogući pokušaj atentata


Bivša premijerka Pakistana Benazir Buto kaže da je bila upozorena na mogući pokušaj atentata, ali da je i uprkos tome odlučila da se vrati u svoju zemlju. Novinar Glasa Amerike Beri Njuhaus izveštava iz Islamabada da je Buto imenovala nekoliko osumnjičenih za samoubilačke napade u kojima je poginulo 113 ljudi, iako za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Benazir Buto je na konferenciji za novinare koja je održana u njenoj porodičnoj kući u Karačiju, izjavila da je bila obaveštena o pretnjama i pre nego što je krenula na put kući. Buto je saopštila da su joj podaci o četiri tima koji su pripremali atentat bili dostavljeni od stranih vlada koje nije želela da imenuje.

«Jedna samoubilačka grupa je povezana sa Talibanima, jedna sa al-Kaidom, jedna sa pakistanskim Talibanima, a četvrta grupa je iz Karačija.»

Pakistanske grupe povezane sa Talibanima negirale su optužbe.
Buto je takođe zahtevala da se ispitaju okolnosti pod kojima je došlo do napada, a između ostalog zašto ulično osvetljenje duž puta kojim se kretala kolona sa njenim vozilom, nije radilo zbog čega je obezbeđenje bilo primorano da traga za počiniocima sa ručnim lampama.

«Ne krivim vladu za pokušaj atentata na mene, ali mislim da mora da se ispita zašto je ulično osvetljenje bilo isključeno.»

Svedoci koji su došli da pozdrave povratak Benazir Buto koja se posle osam godina samovoljnog izgnanstva vratila u Pakistan, kažu da su brojni pripadnici obezbeđenja bilo raspoređeni oko vozila kojim se ona kretala od aerodroma u Karačiju, ali da se njihov broj smanjio posle nekoliko sati. Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Aftab Šerpao je izjavio da su vlasti upozorile Buto da će biti veoma teško sprovesti adekvatno obezbeđenje tokom višesatnog izlaganja velikoj grupi ljudi.


On je dodao da joj je više puta predloženo da bude prevezena helikopterom i da samim tim što su odbili da prihvate taj zahtev, lideri njene partije, Pakistanske narodne stranke, snose deo odgovornosti za ovaj napad. Tokom konferencije za novinare, Buto je još jednom rekla da je njen povratak u Pakistan bio ispravan korak, dodavši da napadi nisu bili upereni na nju već na demokratiju.

XS
SM
MD
LG