Linkovi

Zolik: Svetska banka da stupi u partnerstvo sa privatnim sektorom


Predsednik Svetske banke Robert Zolik, nakon tri meseca na tom položaju, rekao je da je njegova vizija ove organizacije da stupi u partnerstvo sa privatnim sektorom radi promovisanja ekonomskog rasta u zemljama u razvoju.

Zolik je rekao novinarima da će banka angažovati privatni sektor u promovisanju ekonomskog rasta. Banka će, rekao je Zolik, aktivno promovisati razvoj tržišta kapitala u Africi i raditi na regionalnoj saradnji. Svetska banka će saradjivati sa privatnim organizacijama radi razvoja alternativnih izvora energije, koji ne zagadjuju prirodnu sredinu. Visoko cenjeni američki trgovinski pregovarač, diplomata i investicioni bankar, Zolik je doveden u banku u julu ove godine da bi obnovio fokus i moral njenog osoblja. Reputacija banke, koja okuplja 185 zemalja, narušena je tokom burnog dvodgodišnjeg mandata Pola Vulfovica, koji je na prethodnom položaju zamenika sekretara za odbranu bio arhitekta rata u Iraku pod vodjstvom SAD. Zolik je rekao da Svetska banka mora da se menja sa vremenom.

“Mnogi misle da se naša uloga sastoji u vodjenju tradicionalnih finansijskiih i drugih projekata iz 60-tih godina. Medjutim, naša uloga je da pomognemo u stvaranju tržišta, u posredovanju, u uspostavljanju institucija tako da se te aktivnosti nastave dugo nakon našeg odlaska.”

Zolikov početni rad je dobio veoma visoke ocene oko osam hiljada službenika banke, od kojih je većina locirana u Vašingtonu. Od kako je došao u banku, Zolik je proveo dosta vremena u obilasku zemalja u razvoju, dok je istovremeno dobio podšku razvijenih zemalja za nove doprinose ogranku banke za najsiromašnije zemlje - Asocijacije za medjunarodni razvoj.

“Drago mi je što smo tokom mojih prvih sto dana više nego udvostručili sredstva Asocijacije za medjunarodni razvoj. To je jedan cilj koji je ostvaren. Mi smo takodje smanjili kamatne stope za zajmove i nadam se da ćemo do kraja godine prikupiti i doprinose za Asocijaciju.”

Zolik će u nedelju učestvovati na svom prvom sastanku Odbora za razvoj, tela koje formulise politiku banke, a koje je sastavljeno od ministara razvijenih zemalja, kao i zemalja u ravoju.

XS
SM
MD
LG