Linkovi

Koštunica: Srbija neće dozvoliti da dođe do zaobilaženja Saveta bezbednosti


Vlada Srbije je, reagujući na najave moguće međunarodne konferencije o Kosovu, odlučno odbacila svaku mogućnost da se pitanje budućeg uređenja Kosova izmesti iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je svaka inicijativa SAD i NATO da se plan Martija Ahtisarija usvoji na nekoj međunarodnoj konferenciji unapred osuđena na propast. Srbija neće dozvoliti da dođe do zaobilaženja Saveta bezbednosti i svi razgovori o budućem uređenju Kosova vodiće se na osnovu Rezolucie 1244, saopšteno je kabineta premijera Vojislava Koštunice.

I dok političari traže rešenje za status Kosova, pravosuđe istražuje odgovornost srpskih snaga bezbednosti za zločine počinjene na Kosovu. Tako je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević obavestio javnost da je protiv četvorice pripadnika nekadašnje formacije "Škorpioni" podnet zahtev za sprovođenje istrage zbog ratnih zločina počinjenih u Podujevu 1999. godine kada je ubijeno 14 civila, većinom žena i dece. Osumnjičeni i uhapšeni su Željko Đukić, Dragan Nedić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja, a tužilac Vukčević rekao je da je slučaj doveden do kraja, a da su pripadnici „Škorpiona“ u vreme zločina u Podujevu bili uključeni u sastav Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Tužilac za ratne zločine izjavio je da se intenzivno nastavlja potraga za generalom Ratkom Mladićem ali i ostalim haškim optuženicima. I predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija pred novu posetu glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte učiniti niz praktičnih koraka u vezi sa saradnjom sa tim sudom ali je upozorio da :

“Nedelju dana nije dovoljno da se locira i uhapsi haški optuženik Ratko Mladić, i ako to nije uspelo za deset godina, teško je očekivati da se to dogodi u narednih sedam dana.”

XS
SM
MD
LG