Linkovi

Nokia objavila da će idućeg meseca izbaciti “tablet telefon N810”


Obični mobilni telefoni nisu više u modi. Industrija bežičnih komunikacija definitivno je zaključila da običan telefonski razgovor, slanje SMS poruka i po koja neoštra slika, uhvaćena kamerom ugrađenom u telefon, više nisu dovoljni.

Ako nam između tih razgovora i poruka telefon stoji u džepu ili u torbici to znači da nismo na vezi, a ako nismo na vezi niko nam ne odbrojava impulse. Proizvodjači telefona zato su počeli da se utrkuju u tome ko će da u džepne uređaje ugradi što više drugih mogućnosti za zaokupljanje pažnje i, eventualno, prikupljanje pretplate na druge usluge. Finska firma Nokia objavila je da će idućeg meseca uključiti u trku svoj novi, takozvani tablet telefon, N810. Telefoni te vrste nešto su veći i teži od običnih mobilnih telefona, jer imaju veći ekran i ”kverti“ tastaturu, sličnu kompjuterskoj.

N810 zapravo i jeste džepni kompjuter, jer ima ugrađen operativni sistem Linuks, memoriju od 2 gigabajta i mnoštvo posebnih sposobnosti, kao što su veb kamera, pretraživač interneta, GPS uređaj za satelitsku navigaciju, MP3 plejer, pa čak i FM predajnik male snage, kako bi muzika sa plejera mogla da se sluša preko radija u automobilima. Telefon ima ekran širine 10 i po santimetara, koji, kada se klizne ustranu, otkriva tastaturu. Ugrađeni su i minijaturni stereo zvučnici, a osvetljenost ekrana automatski se podešava prema ambijentu. Nokia kaže da će GPS imati ugrađenu mapu zemlje u kojoj je telefon kupljen. Cena će biti oko 500 dolara.

XS
SM
MD
LG