Linkovi

Kina američkom ambasadoru uručila oštar protest zbog Dalaj lame


Kina je pozvala američkog ambasadora u Pekingu kako bi mu uručila oštar protest zbog odluke američke administracije da tibetanskom duhovnom lideru Dalaj lami dodeli jedno od najviših odlikovanja američkog Kongresa.

"Potez SAD predstavlja grubo mešanje u unutrašnja pitanja Kine i vređa osećanja kineskog naroda", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Liu Đančao.

On je ponovio da odluka američkih vlasti da Dalaj lamu odlikuje Zlatnom medaljom Kongresa podriva odnose Kine i SAD. Kineski zvaničnik je zatražio od Vašingtona da preduzme konkretne korake kako bi američko-kineski odnosi bili zaštićeni.

Dalaj lama je, nakon odlikovanja, rekao da on traži veći stepen autonomije, ali ne i nezavisnost za svoju domovinu na Himalajima. Dalaj lama je napustio Tibet posle neuspešne vojne pobune protiv kineskih vlasti, našavši utočište u Indiji 1959. godine, kada je Peking preuzeo kontrolu na Tibetu. I pored njegovog isključivog insistiranja na autonomiji za Tibet, Kina smatra Dalaj lamu izdajnikom i secesionistom.

XS
SM
MD
LG