Linkovi

Lideri iračkih Kurda pozvali danas Ankaru na direktne pregovore


Lideri iračkih Kurda pozvali su danas Ankaru na direktne pregovore kako bi rešili pitanje kurdskih pobunjenika nakon pretnji Turske da će intervenisati. Regionalne kurdske vlasti saopštile da "neće nikome dozvoliti da koristi teritoriju pod njihovom kontrolom za napade ili destabilizaciju Turske i ostalih suseda".

"Regionalna kurdska vlada neće rat sa Turskom", navodi se u saopštenju u kojem se "Turska poziva na direktan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa među kojima je i Radnička partija Kurdistana".

Kurdski predstavnici su uputili ovaj poziv dan pošto je turski parlament odobrio vojnu operaciju na severu Iraka. Centralne iračke vlasti koje pripadnike PKK smatraju teroristima, zatražile su hitne konsultacije s Ankarom pošto smatraju da su one nadležne za rešavanje aktuelne krize.

Irački Kurdi se zalažu za politički proces rešavanja problema PKK koji traje već 28 godina, i smatraju da se to pitanje "neće rešiti samo vojnim sredstvima". Osuđujući akcije PKK, kurdski predstavnici u Erbilu osudili su "ubistva nevinih Turaka" i ocenili da "nasilje ne predstavlja rešenje nijednog problema".

XS
SM
MD
LG