Linkovi

Dan Meknejl: Oružje koje je zaplenjeno u zemlji vodi poreklo iz Irana


Komandant snaga NATO-a u Avganistanu, general Dan Meknejl, saopštio je da oružje koje je zaplenjeno u zemlji vodi poreklo iz Irana. General Meknejl je izjavio da su pripadnici NATO-a 5. septembra u zapadnom delu Avganistana presreli jedan konvoj iz Irana, u kojem je pored ostalog pronađen veći broj tehnološki usavršenih eksplozivnih naprava. General je zaključio da je teško poverovati da je takva pošiljka eksploziva mogla da krene iz Irana i stigne u Avganistan bez znanja iranske vojske.

Zebari: Akcije Turske na severu Iraka imale bi ozbiljne posledice po region

Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari izjavio je da bi eventualne vojne akcije Turske protiv kurdskih pobunjenika na severu Iraka imale ozbiljne posledice po ceo region. Zebari je izjavio za Glas Amerike da Irak ne odobrava prisustvo kurdskih pobunjenika u severnoj autonomnoj kurdskoj oblasti, ali da bi odluka turskog parlamenta kojom su odobrene prekogranične vojne operacije turske vojske protiv pobunjenika mogla da destabilizuje region, dok b te akcije takodje predstavljale povredu iračkog suvereniteta. Turski ministar inostranih poslova Ali Babačan je u medjuvremenu izjavio tokom posete Egiptu da je parlament odobrio vojne akcije zato što nastojanja da se terorizam obuzda u saradnji sa vladama SAD i Iraka nisu dala rezultate. Istovremeno, više hiljada Kurda protestvovalo je u severnom Iraku protiv pretnje turskih vojnih upada.

Da li će predstavnički dom glasati o ”genocidu nad jermenima”?

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da nije sigurna da li će taj dom Kongresa glasati o rezoluciji kojom se masovna ubijanja Jermena u Turskoj početkom 20. veka proglašavaju genocidom. Pelosi je rekla da ostaje da se vidi da li će doći do glasanja pošto je nekoliko zakonodavaca povuklo svoju podršku rezoluciji. Demokrata iz Pensilvanije, Džon Murta, koji se smatra uticajnim kongresmenom u vojnim pitanjima, izjavio je da smatra a ova neobavezujuća rezolucija ne bi dobila podršku većine. Predsednik Buš i lobisti povezani sa Turskom vladom izvršili su snažan pritisak na članove Predstavničkog doma da ne usvoje rezoluciju. Turska, koja je važan američki saveznik u ratu protiv terorizma, takodje je upozorila da bi savez sa SAD bio ugrožen ukoliko rezolucija bude usvojena.

XS
SM
MD
LG